Wikipedia se gasi na 24 sata

Bez autora
Jan 18 2012

Wikipedia će u sredu na 24 sata ugasiti svoje stranice na engleskom jeziku u znak protesta protiv anti-piratskog zakona koji će biti na razmatranju u kongresu SAD-a. Na taj način će Wikipedia biti zatvorena za preko 25 miliona svakodnevnih posetilaca.Tako je Wikipedia, nakon društvene mreže Reddit koja takođe sutra zatvara svoju uslugu, ušla u bitku protiv nacrta antipiratskih zakona SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect Intellectual Property Act) kojima se predviđaju mere filtriranja svakog sajta za koga se sumnja da podstiče ilegalno preuzimanje sadržaja.

Wikipedia se gasi na 24 sataWikipedia će u sredu na 24 sata ugasiti svoje stranice na engleskom jeziku u znak protesta protiv anti-piratskog zakona koji će biti na razmatranju u kongresu SAD-a.

Na taj način će Wikipedia biti zatvorena za preko 25 miliona svakodnevnih posetilaca.

Tako je Wikipedia, nakon društvene mreže Reddit koja takođe sutra zatvara svoju uslugu, ušla u bitku protiv nacrta anti-piratskih zakona SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect Intellectual Property Act) kojima se predviđaju mere filtriranja svakog sajta za koga se sumnja da podstiče ilegalno preuzimanje sadržaja. Prema tom zakonu izdavači, odnosno vlasnici autorskih prava, mogli bi direktno od oglašivača na određenom sajtu da traže novac i tako preskoče vlasnike sajtova.

Kritičari ovog zakona kažu da bi on mogao da naškodi IT industriji i ograniči slobodu govora na internetu. Takođe, se plaše slabljenja internet bezbednosti u korist kompanija koje žele da pristupe određenim sajtovima.

Najveći problem predstavlja odredba po kojoj bi predstavnici zakona mogli na crnu listu da stavljaju sajtove koji navodno distribuiraju piratizovani sadržaj, što bi dovelo do toga da tim portalima ne mogu da pristupaju korisnici iz SAD-a. 

Međutim, predlagači zakona tvrde da je zakon osmišljen tako da zaustavi prihode "sumnjivih" internet stranica. Zakon bi, prema njihovu tumačenju, omogućio vlasnicima sadržaja i vladi SAD-a zatvaranje stranica povezanih sa piraterijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik