Windows proslavio 25. rođendan

Bez autora
Nov 30 2010

Pre 25 godina Bil Gejts, vlasnik kompanije Micrososft, predstavio je javnosti svoj prvi operativni sistem Windows. Danas preko 90 odsto računara na svetu pokreće baš taj softver. Windows 1.0 prodavao se po ceni od 99 dolara, a kupci su dobijali i grafički interfejs.Druga verzija je lansirana dve godine kasnije, decembra 1987. godine, a zatim su usledile i ostale. Osnovna ideja novog operativnog sistema je bila da se korisnicima omogući navigacija samo pomoću miša i tastature, kao i da mogu istovremeno da pokrenu više aplikacija.

Windows proslavio 25. rođendanPre 25 godina Bil Gejts, vlasnik kompanije Micrososft, predstavio je javnosti svoj prvi operativni sistem Windows.

Danas preko 90 odsto računara na svetu pokreće baš taj softver.

Windows 1.0 prodavao se po ceni od 99 dolara, a kupci su dobijali i grafički interfejs. Druga verzija je lansirana dve godine kasnije, decembra 1987. godine, a zatim su usledile i ostale.

Osnovna ideja novog operativnog sistema je bila da se korisnicima omogući navigacija samo pomoću miša i tastature, kao i da mogu istovremeno da pokrenu više aplikacija.

Međutim, softver nije odmah prihvaćen. Tek treća verzija, koja se na tržištu pojavila pet godina kasnije, izazavala je ´bum´ među korisnicima kompjutera. Windowsa 3 je za dve godine prodat u 10 miliona kopija!

Podjednako uspešni bili su i Windows 3.1, Windows 95, Windows 98. Ali je svakako najpopularniji Windows XP.

Zatim je usledila Vista, i najnoviji Windows 7 koji mnogi smatraju doslednim naslednikom Windows XP softvera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik