WWW. slavi 20 godina postojanja

Bez autora
Nov 16 2010

Koliko god nam “mreža svih mreža” danas bila sastavni, nezamenjivi deo života, ona ovih dana slavi tek 20 godina postojanja. Upravo 12. novembra 1990. godine britanski naučnik Sir Tim Berners-Lee sa kolegom iz Belgije, informatičarom Robertom Cailiaulom u CERN-u predložio je stvaranje “svetske mreže računara na bazi hipertekstualnih poveznica”.Tako je zaživeo danas najrasprostranjeniji internet servis poznat kao WorldWideWeb ili WWW. Mreža je bila najprije namenjena akademskoj zajednici, naučnicima i istraživačima kako bi uz pomoć novog alata lakše razmenjivali podatke.

WWW. slavi 20 godina postojanjaKoliko god nam “mreža svih mreža” danas bila sastavni, nezamenjivi deo života, ona ovih dana slavi tek 20 godina postojanja.

Upravo 12. novembra 1990. godine britanski  naučnik Sir Tim Berners-Lee sa kolegom iz Belgije, informatičarom Robertom Cailiaulom u CERN-u predložio je stvaranje “svetske mreže računara na bazi hipertekstualnih poveznica”. Tako je zaživeo danas najrasprostranjeniji internet servis poznat kao WorldWideWeb ili WWW.

Mreža je bila najprije namenjena akademskoj zajednici, naučnicima i istraživačima kako bi uz pomoć novog alata lakše razmenjivali podatke. Verovatno nijedan od kreatora nije bio svestan kolikom će brzinom i snagom ta ideja promeniti svakodnevni život i ljudsku civilizaciju.

Život je danas nezamisliv bez interneta, koji se sastoji ne samo od WWW-a već i od nekoliko drugih servisa poput elektroničke pošte. Gotovo da i nema ljudske delatnosti u koju nije zašao internet.

Internet je od svoje osnovne ideje danas dobio sasvim novu svrhu. Ilegalno preuzimanje muzike i filma koje se odvija putem mreže nanosi velike gubitke filmskoj industriji, a većina aukcija danas se odvija putem specijalizovanih stranica.

Internet je radikalno promenio i poslovanje kompanija. Ne samo da se sve više maloprodaje širom sveta odvija putem e-trgovine već i velike kompanije kupcima svoje proizvode predstavljaju online katalozima i prezentacijama.

Posebno veliku promenu www je doneo medijima. Danas su, upravo zahvaljujući world wide webu, vesti i događaji stvar trenutka, poznati su čitateljima širom sveta nekoliko trenutaka nakon što se dogode.

Razvoj interneta nije ni blizu kraja jer se gotovo svakodnevno pronalaze nove primene. Možda baš sada na nekom mestu nastaje novi internet servis bez kog za nekoliko godina nećemo moći zamisliti život, kao što je to danas slučaj sa Facebook-om ili YouTube-om, koji su nastali pre samo pet godina. Zvuči neverovatno, ali je tako.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik