Od oportuniteta tri miliona evra za projekte od javnog interesa

Bez autora
Jul 16 2017

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je da su danas potpisani ugovori o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportuniteta) sa učesnicima javnog konkursa.Ministar pravde Nela Kuburović je podsetila na to da je Ministarstvo pravde 20. marta ove godine raspisalo drugi javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, na koji su prijavljena 763 projekta.

Od oportuniteta tri miliona evra za projekte od javnog interesaMinistarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je da su danas potpisani ugovori o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportuniteta) sa učesnicima javnog konkursa.

Ministar pravde Nela Kuburović je podsetila na to da je Ministarstvo pravde 20. marta ove godine raspisalo drugi javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, na koji su prijavljena 763 projekta.

Vlada Srbije je na predlog komisije Ministarstva pravde koja je ocenjivala svaki projekat, donela rešenje kojim su sredstva u iznosu od 351.509.000 dinara raspodeljena na 97 korisnika, istakla je ona, dodavši da je najveći iznos sredstava dodeljen zdravstvenim institucijama, pri čemu je njih 19 dobilo više od 130 miliona dinara.

Kuburović je posebno izdvojila projekte, poput porodilišta GAK Narodni front u Beogradu, porodilišta u Čačku i Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković. 

Ona je korisnicima skrenula pažnju na to da novac mora biti potrošen u roku i na odgovarajući način, i iznela uverenje da će, imajući u vidu do sada sklopljene oportunitete, i naredne godine na ovom mestu biti dodeljena sredstva za neke nove projekte. 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je iz sredstava oportuniteta 39 ustanova obrazovanja i vaspitanja dobilo više od 70 miliona dinara. 

Šarčević je rekao da se prilikom dodele sredstava vodilo računa o tome da se izaberu projekti koji doprinose bezbednosti dece, dodajući da je prosveta ove godine dobila gotovo duplo više sredstava nego prošle, a ta pomoć će mnogima olakšati rad i školovanje. 

Komisija je obavila veoma dobar posao, a novac će biti uložen u različite projekte, od renoviranja fiskulturnih sala, sportskih terena, toaleta, i u nabavku IT opreme, a jedna škola će dobiti i autobus, naveo je ministar. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će 19 ustanova iz zdravstvenog sistema dobiti novac za realizaciju raznih projekata, posebno istakavši da će sredstva biti uložena u nabavku najmodernijih vozila za prevoz prevremeno rođenih beba.

Ta sredstva će, kako je objasnio, dobiti Niš i Novi Pazar, budući da je to preduslov da ta deca dođu do zdravstvenih ustanova u kojima im može biti pružena adekvatna pomoć. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da će sredstva koja su namenjena za socijalnu zaštitu otići u prave ruke, i dodao da će u narednom periodu nastojati da se obezbedi što više novca za unapređenje rada ustanova socijalne zaštite. 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević preneo je da je za ustanove kulture javnim konkursom opredeljeno 65 miliona za 13 projekata, pri čemu je dodela novca iz oportuniteta na ovakav način najbolji primer dobre organizacije državne uprave i uspešne saradnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik