Svetska banka: Srbija beleži značajan budžetski suficit

Bez autora
Oct 19 2017

Zahvaljujući kontinuiranom fiskalnom prilagođavanju, Srbija beleži značajan budžetski suficit, ali će, zbog nepovoljnih vremenskih uslova tokom zimskog i letnjeg perioda, njena stopa rasta, kao što je očekivano, biti niža u ovoj godini od prethodno prognozirane, ocenila je danas Svetska banka u najnovijem izveštaju.Bruto domaći proizvod Srbije će, kako navodi Svetska banka, porasti za 2,3 odsto u 2017. godini, što je niža projekcija od 3,0 procenta koliko je ta institucija predviđala u junu, dok za 2018. godinu, Svetska banka predviđa rast od 3,0 odsto, što je niže u odnosu na prethodnu projekciju od 3,5 odsto.

Svetska banka: Srbija beleži značajan budžetski suficitZahvaljujući kontinuiranom fiskalnom prilagođavanju, Srbija beleži značajan budžetski suficit, ali će, zbog nepovoljnih vremenskih uslova tokom zimskog i letnjeg perioda, njena stopa rasta, kao što je očekivano, biti niža u ovoj godini od prethodno prognozirane, ocenila je danas Svetska banka u najnovijem izveštaju.

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će, kako navodi Svetska banka, porasti za 2,3 odsto u 2017. godini, što je niža projekcija od 3,0 procenta koliko je ta institucija predviđala u junu, dok za 2018. godinu, Svetska banka predviđa rast od 3,0 odsto, što je niže u odnosu na prethodnu projekciju od 3,5 odsto.

U 2019. godini, Srbiju čeka rast od 3,5 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na junsku projekciju.

Ta međunarodna institucija, ipak, ocenjuje da će privredni rast Srbije, gledano na srednji rok, dostići između 3,0 i 4,0 odsto, zahvaljujući skoku investicija, reformama za unapređenje poslovne klime i oporavku potrošnje.

Stopa siromaštva u Srbiji je smanjena na 23,4 odsto u 2016. godini sa 24,1 odsto iz 2014. godine, i očekuje se pad na 21,0 odsto do 2019. godine, navodi Svetska banka u ekonomskom izveštaju posvećenom migracijama u Evropi i Centralnoj Aziji.

Prosečne plate u Srbiji su u prvoj polovini 2017. godine porasle za 4,4 odsto nominalno u odnosu na isti period prošle godine, prvenstveno zbog rasta plata u privatnom sektoru, dok su prosečne penzije povećane za 1,5 odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

Delimično povećanje plata u javnom sektoru i penzija pomogli su budžetima domaćinstava da povrate deo gubitaka koji su nastali zbog prethodnih mera fiskalne konsolidacije, ocenjuje se u izveštaju.

Mere fiskalne konsolidacije rezultirale su suficitom od oko 1,0 odsto BDP-a u prvoj polovini 2017. godine, dok je javni dug smanjen na oko 68 odsto BDP-a do juna, u odnosu na 74 odsto BDP-a sa kraja 2016. godine.

Bankarski sektor Srbije ostaje stabilan, dok su krediti privatnom sektoru povećani za jedan odsto do kraja jula na godišnjem nivou, a nivo problematičnih kredita (NPL) smanjen na 15,6 odsto zbog aktivnije uloge banaka u prodaji i otpisu NPL-ova.

Svetska banka je pozvala Srbiju da nastavi sa implementacijom strukturnih reformi, u oblasti sekundarnog i tercijarnog obrazovanja, finansiranja zdravstva, privatizacije preostalog državnog udela u javnim preduzećima i finansijskim institucijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik