Od 1. jula roditeljima povraćaj PDV-a na bebi opremu

Bez autora
Mar 15 2018

Predsednica Vlade je ocenila pozitivnim zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji će doneti novinu da će se povraćaj PDV-a na bebi opremu od 1. jula vraćati svim porodicama, čime će i roditeljski dodatak biti uvećan.Ona je navela da će se tako olakšati roditeljima, koji više neće morati da skupljaju račune, i ukinuti trošak resursa Poreske uprave na obračun tih računa. Brnabić je istakla i da će se sada roditeljski dodatak dobijati odmah u porodilištu, što je ostvareno u okviru prve faze projekta "Bebo, dobro došla na svet". Pre nego što beba dođe kući, roditelji će dobijati izvod iz matične knjige, prebivalište i karticu osiguranja. U to je sada uključen i roditeljski dodatak, tako da roditelji više neće morati da obilaze šaltere, rekla je ona.

Od 1. jula roditeljima povraćaj PDV-a na bebi opremuPredsednica Vlade je ocenila pozitivnim zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji će doneti novinu da će se povraćaj PDV-a na bebi opremu od 1. jula vraćati svim porodicama, čime će i roditeljski dodatak biti uvećan.

Ona je navela da će se tako olakšati roditeljima, koji više neće morati da skupljaju račune, i ukinuti trošak resursa Poreske uprave na obračun tih računa.

Takođe, Brnabić je istakla i da će se sada roditeljski dodatak dobijati odmah u porodilištu, što je ostvareno u okviru prve faze projekta "Bebo, dobro došla na svet".

Pre nego što beba dođe kući, roditelji će dobijati izvod iz matične knjige, prebivalište i karticu osiguranja. U to je sada uključen i roditeljski dodatak, tako da roditelji više neće morati da obilaze šaltere, rekla je ona.

Premijerka je dodala da će od prvog septembra taj sistem biti usvojen u celoj zemlji, i podsetila na to da je Savet za populacionu politiku usvojio Strategiju za podsticanje rađanja.

Dobri ekonomski trendovi od početka ove godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je 2018. godina veoma dobro krenula i da je, prema obrađenim podacima, u januaru rast bruto društvenog proizvoda (BDP) iznosio 4,2 odsto. Brnabić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, podsetila na to da je za ovu godinu planiran rast BDP-a od 3,5 odsto.

Od Republičkog zavoda za statistiku dobili smo podatke da je ukupna spoljnotrgovinska razmena 21,6 odsto veća u odnosu na januar prošle godine, tako da treba da nastavimo ovaj trend, jer su to veoma značajni pomaci za Srbiju, rekla je ona. Prema njenim rečima, javni dug je sada na oko 57 odsto, a cilj je da u perspektivi bude ispod 45 odsto, kada bi Srbija postala potpuno stabilna.

Ona je istakla da je izvoz IT sektora u prethodnoj godini iznosio 900 miliona evra, čime je premašio tradicionalne grane – poljoprivredu i drvnoprerađivačku industriju, i postao snažan sektor sa izuzetnim rastom. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, kada je formiran ministarski IT savet, postavio cilj od milijardu i 500 miliona evra do 2022. godine. Tada je rečeno da to nije realno, ali ovaj najnoviji trend pokazuje da ćemo mi i pre te godine to dostići ukoliko ovako nastavimo, rekla je premijerka.

Brnabić je navela i da dolazak u Srbiju nemačke kompanije "Kontinental" sa istraživačkim i razvojnim centrom pokazuje koliko imamo potencijala, i to se, kako je dodala, sve spaja u sliku koja veoma dobro izgleda. Ona je ukazala i na značaj kreativne industrije, navodeći da je u ovom trenutku to peta najveća grana koja doprinosi rastu, pri čemu u 65 odsto kompanija u tom sektoru rade mladi ljudi između 25 i 44 godine.

Predsednica Vlade, koja će danas predvoditi delegaciju Srbije u radnoj poseti Banjaluci, napomenula je da su odnosi Srbije i Republike Srpske odlični, naročito kada je u pitanju ekonomska saradnja, te da je u proteklih 10 meseci robna razmena uvećana za 10,7 odsto.

Brnabić je podsetila na to da je Srbija dala podršku Republici Srpskoj od približno 10 miliona evra, kao i da je, na inicijativu predsednika Vučića, Srebrenici donirano pet miliona evra, što je iskorišćeno, između ostalog, i za rekonstrukciju vrtića, škola i puteva.

Ona je istakla i da je važna podrška i saradnja firmi, te da će iz tog razloga danas obići i pružiti podršku toplani "Biomasa", investitoru koji je potekao u Republici Srpskoj, a koji je na razvijanju tehnologija sarađivao i sa tehničkim fakultetima u Srbiji, kao i sa Institutom u Vinči.

Takođe, premijerka je navela i da je prošle godine Vlada Srbije podržala Fond solidarnosti za lečenje dece u inostranstvu donacijom od 250.000 evra.B rnabić je istovremeno najavila i da će tender za RTB Bor biti raspisan do kraja maja, ističući da je kineska kompanija "Cijin" veoma zainteresovana.

Njihovi predstavnici su bili ovde već nekoliko puta i imali sastanke sa predsednikom Srbije i sa mnom. Takođe, bili su zajedno sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem u poseti Boru i razgovarali sa rukovodstvom RTB-a. To je ogroman sistem od velike važnosti za Srbiju, istakla je ona, dodavši da je RTB Bor bitan i za BDP i ekonomski rast.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik