Primena mera populacione politike od 1. jula

Bez autora
Mar 20 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će najavljene mere populacione politike početi da se primenjuju od 1. jula, kada počinje i primena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.Ona je istakla da će se najavljene mere odnositi na svu decu rođenu od 1. januara ove godine, i dodala da trudnice, odnosno porodilje, prva finansijska sredstva mogu da očekuju već od 1. jula. Predsednica Vlade je navela i da će Savet za populacionu politiku ustanoviti nagradu za kompanije koje su najbolje uskladile rad i materinstvo.

Primena mera populacione politike od 1. julaPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će najavljene mere populacione politike početi da se primenjuju od 1. jula, kada počinje i primena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Brnabić je istakla da će se najavljene mere odnositi na svu decu rođenu od 1. januara ove godine, i dodala da trudnice, odnosno porodilje, prva finansijska sredstva mogu da očekuju već od 1. jula.

Predsednica Vlade je navela i da će Savet za populacionu politiku ustanoviti nagradu za kompanije koje su najbolje uskladile rad i materinstvo.

Ona je dodala da su neke mere već zaživele, pre svega one koje se tiču e-Uprave, i podsetila na to da sada roditelji mogu preko portala e-Beba da prijave novorođenče već u porodilištu i bez dokumenata.

Takođe, Brnabić je podsetila na to da je uvedeno e-prijavljivanje za roditeljski dodatak u porodilištu, besplatno i samo sa ličnom kartom.

To funkcioniše u Zrenjaninu, Leskovcu, Loznici i Beogradu, a uvodi se i u Smederevu. Do kraja septembra funkcionisaće u celoj zemlji. Na taj način smo i veliku administrativnu barijeru skinuli sa leđa roditelja, ukazala je premijerka.

Predsednica Vlade je, odgovarajući na pitanja novinara u mestu Krivaja kod Bačke Topole, gde je prisustvovala otvaranju prve digitalne farme, istakla da je izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti prva faza tog projekta, i da će on biti proširen i na sve koji budu zainteresovani.

Ona je objasnila da je kriterijum za odabir da se prvo grade stanovi za pripadnike bezbednosnih službi bio taj što oni imaju mala primanja u odnosu na rizik i ozbiljnost posla kojim se bave.

Želimo da zadržimo ljude i da im damo motivaciju da ostanu i da rade za državu, podvukla je predsednica Vlade, dodavši da će se, ukoliko prva faza bude uspešna, proširiti projekat, kako bi obuhvatio sve koji su zainteresovani.

Brnabić je, govoreći o problemu sa pijaćom vodom u Zrenjaninu, iako je postrojenje za preradu vode završeno, poručila da će do kraja nedelje održati sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina, kao i sa potpredsednikom Vlade i ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, kako bi se videlo gde je problem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik