Dok Tramp preti carinama, u Evropi upravo ustaje novi gigant u sektoru čelika

Bez autora
Jul 02 2018

Nemački Tisenkrup i indijski Tata Stil postigli su konačan sporazum o osnivanju zajedničke evropske kompanije u sektoru čelika sa jednakim vlasničkim udelima, nakon više od devet meseci od potpisivanja memoranduma o razumevanju o ovom poduhvatu.Nova kompanija pod imenom "Tisenkrup Tata Stil B.V." biće fokusirana na proizvodnju visokokvalitetnog ravnog čelika, navele su dve kompanije u zajedničkom saopštenju. Sporazum tek treba da dobije saglasnost regulatora iz nekoliko zemalja, uključujući i "zeleno svetlo" nadležnih organa Evropske unije.

Dok Tramp preti carinama, u Evropi upravo ustaje novi gigant u sektoru čelikaNemački Tisenkrup i indijski Tata Stil postigli su konačan sporazum o osnivanju zajedničke evropske kompanije u sektoru čelika sa jednakim vlasničkim udelima, nakon više od devet meseci od potpisivanja memoranduma o razumevanju o ovom poduhvatu.

Nova kompanija pod imenom "Tisenkrup Tata Stil B.V." biće fokusirana na proizvodnju visokokvalitetnog ravnog čelika, navele su dve kompanije u zajedničkom saopštenju koje prenosi agencija "Blumberg".

Sporazum tek treba da dobije saglasnost regulatora iz nekoliko zemalja, uključujući i "zeleno svetlo" nadležnih organa Evropske unije.

Tata Stil je danas skočio na berzi u Mumbaju za 3,3 odsto, i bio je dobitnik dana u indeksnoj korpi S & P BSE Sensek.

Očekuje se da će merdžovanje dva proizvođača čelika stupiti na snagu 2019. godine. Sedište nove kompanije će biti u regionu Amsterdama, a Upravni i Nadzorni odbor će imati po šest članova, ravnopravno podeljenih izmedju predstavnika dve kompanije.

Tisenkrup je saopštio da očekuje gašenje oko 4.000 radnih mesta u budućoj zajedničkoj kompaniji radi uštede troškova, koji su procenjeni na čak 500 miliona evra (584 miliona dolara) godišnje. Iz nemačke čeličane nisu dali nikakve detalje o tajmingu u kojem se očekuje smanjenje broja radnih mesta.

Ovaj "dil" stiže nakon devet meseci pregovora, posle sporazuma iz septembra prošle godine. Obe kompanije se nadaju da će im ovaj ugovor pomoći da se suoče s izazovima u volatilnoj indsturiji čelika, uključujući i hiperproizvodnju.

Najveći evropski "čelični dogovor" još otkad je Mital preuzeo Arselor 2006, biće zajedničko preduzeće sa udelima od 50 odsto oba vlasnika. Zajedničko preduzeće će imati oko 48.000 radnika i 17 milijardi prihoda.

CEO Tisenkrupa Hajnrih Hajzinger ima plan da drugog najvećeg proizvođača čelika (posle Arselor Mital) pretvori u tehnološku kompaniju."Ovaj poduhvat je rezultat ne samo izazova sa kojima se suočava evropska industrija čelika, ali je i jedini način da se kreira dodatna vrednost od 5 milijardi evra za Tisenkrup i Tata Stil, koja ne bi postojala u scenariju koji podrazumeva pojedinačne kompanije", rekao je Hajzinger.

Dogovor dolazi u vreme kada se evropski proizvođači čelika suočavaju sa carinama od 25 odsto na izvoz u SAD, koje su njihovo najveće tržište. Takve carine bi primorale lokalno evropsko tržište da apsorbuje više čelika nego što su njegove potrebe, piše Rojters.

Najveći evropski proizvođači - Tisenkrup, Arselor Mital, Salcgiter i Vestalpin izgubili su 8 do 17 odsto nakon najave carina na čelik. Tisenkrup je bio pod pritiskom da postigne dobar dogovor sa Tatom, koji je imao lošije preformanse na evropskom tržištu od nemačkih partnera. "Tisenrkup" je saopštio da dogovor uključuje "pravednu kompenzaciju" i da ukoliko "džoint venčer" dve kompanije izađe na berzu, da će dobiti veći deo prihoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik