Nove parking zone u Beogradu

Bez autora
Apr 20 2010

Deo Zvezdare ograničen ulicama Dimitrija Tucovića, Ruzveltovom, Bulevarom kralja Aleksandra i Batutovom od sledeće nedelje biće "zelena zona" u kojoj će morati da se plaća parkiranje. Nova zona u kojoj će morati da se plaća parkiranje automobila biće uvedena početkom sledeće nedelje na Zvezdari."Zelena zona" zauzimaće potez ograničen ulicama Dimitrija Tucovića, Ruzveltovom, Bulevarom kralja Aleksandra i Batutovom. U prve dve sedmice trajaće probni period u kojem će kontrolori umesto kazni izdavati samo obaveštenja o uspostavljanju nove zone, a posle toga počinje naplaćivanje parkinga.

Nove parking zone u BeograduDeo Zvezdare ograničen ulicama Dimitrija Tucovića, Ruzveltovom, Bulevarom kralja Aleksandra i Batutovom od sledeće nedelje biće "zelena zona" u kojoj će morati da se plaća parkiranje.

Nova zona u kojoj će morati da se plaća parkiranje automobila biće uvedena početkom sledeće nedelje na Zvezdari.

"Zelena zona" zauzimaće potez ograničen ulicama Dimitrija Tucovića, Ruzveltovom, Bulevarom kralja Aleksandra i Batutovom.

U prve dve sedmice trajaće probni period u kojem će kontrolori umesto kazni izdavati samo obaveštenja o uspostavljanju nove zone, a posle toga počinje naplaćivanje parkinga.

Građani iz ovog dela grada od ponedeljka, 19. aprila mogu da izvade povlašćene mesečne karte za mesta u novoj parking zoni.

Mesečna karta za građane koji žive na teritoriji obuhvaćenoj zoniranjem koštaće 457 dinara i oni će imati pravo na parkiranje bez vremenskog ograničenja, dok će ostali moći da ostave svoja vozila najviše tri sata i plate 25 ili 30 dinara po započetom satu.

Radenko Vuković, direktor Sektora za poslove razvoja i organizaciju parking kontrole "Parking servisa", kaže da je preostalo da se dovrše još neki tehnički detalji, pa će zvezdarska zona moći da profunkcioniše.

"Do ponedeljka će biti postavljena odgovarajuća saobraćajna signalizacija i obeležena preostala parking mesta. Naša praksa je da prve dve nedelje budu probni period, kako bi građani mogli da se naviknu na novi sistem, a to daje dovoljno vremena ljudima da se prijave za povlašćene mesečne karte, na koje imaju pravo stanari iz te zone, kao i pravna lica", kaže za "Press" Vuković.

On dodaje i da je proširenje zonskog sistema parkiranja urađeno na inicijativu opštine Zvezdara, kako bi se bar delimično rešili problemi parkiranja u ovom delu Beograda.

"Organizovali smo i javne rasprave na ovu temu, gde su građani iznosili brojne konstruktivne primedbe oko zoniranja Zvezdare i sve što smo mogli da rešimo prema postojećim propisima, mi smo i uvažili", ističe Vuković.

Od jeseni još novih zona


Predsednik opštine Zvezdara Milan Popović kaže da novo zoniranje nije univerzalno rešenje za sve teškoće sa kojima se suočavaju stanovnici, ali da će time biti uveden neki red u parkiranju. On navodi i da je više od polovine anketiranih građana ove opštine podržalo zoniranje.

"Glavni problem je što su brojne zgrade na Zvezdari građene prema čak tri urbanistička plana, a tek ovaj poslednji je zahtevao da višespratnice imaju garaže. Nažalost, njih sada nije moguće izgraditi, ali će zonski sistem doprineti da se u nekoj meri sredi haotična situacija koja je vladala u pojedinim zvezdarskim ulicama, poput Vojvode Brane, Zahumske i Vojvode Bogdana", kaže Popović.

Pored Zvezdare, zonski sistem parkiranja trebalo bi, prema nekim najavama, da na jesen bude uveden i u delu Palilule, dok će postojeća vračarska zona biti proširena do Južnog bulevara.

Takođe, počelo je i postavljanje konstrukcije fast-parka na Slaviji, zbog čega će do 1. jula biti zatvoreno parkiralište između Beogradske i ulice Prote Mateje.

Montažom fast-parka postojeći kapacitet na tom parkingu biće uvećan sa 78 na 130 parking mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik