Očekuje se da će 2020. najmanje 5.000 mladih dobiti posao

Bez autora
Sep 25 2019

Državna sekretarka Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Slavica Savičić izjavila je danas da to ministarstvo priprema set mera za podsticaj novom zapošljavanju, osluškujući pritom potrebe privrede, a želja je da se smanji nezaposlenost u Srbiji.Savičić je najavila da će veliki broj zakonskih izmena ući u skupštinsku proceduru u novembru, a biće u primeni od 1. januara 2020. godine. Prema njenim rečima, ključna mera sadržana je u Zakonu o porezu na dohodak građana, gde su predviđene određene poreske olakšice za zapošljavanje, ali će izmena biti i u drugim propisima.

Očekuje se da će 2020. najmanje 5.000 mladih dobiti posaoDržavna sekretarka Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Slavica Savičić izjavila je danas da to ministarstvo priprema set mera za podsticaj novom zapošljavanju, osluškujući pritom potrebe privrede, a želja je da se smanji nezaposlenost u Srbiji.

Savičić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), najavila da će veliki broj zakonskih izmena ući u skupštinsku proceduru u novembru, a biće u primeni od 1. januara 2020. godine.

Prema njenim rečima, ključna mera sadržana je u Zakonu o porezu na dohodak građana, gde su predviđene određene poreske olakšice za zapošljavanje, ali će izmena biti i u drugim propisima.

Ove godine smo pokušali da pronađemo optimalnu meru da se na neki način stimuliše zapošljavanje, a to se najviše odnosi na one koji su završili fakultete i srednje škole, odnosno na sve one koji nisu radili ove godine, objasnila je ona.

Ideja je, kako je dodala, da oni zasnuju radni odnos tokom sledeće godine, a poslodavci će na taj način imati olakšice, budući da je predlog da se oni oslobode poreza na zarade u prvoj godini od 70 odsto, u drugoj 65, a u poslednjoj 60 odsto.

Takođe, planirano je i oslobađanje od doprinosa za PIO u celosti prve godine, sledeće 95 odsto i treće 85 odsto, predočila je Savičić.

Ona je dodala da je koncept postavljen tako da olakšice prate zaposlenog i ako pređe u drugu kompaniju, a poslodavac kod koga se zaposlio imaće pravo da nastavi sa korišćenjem olakšica.

Naša očekivanja su, kako je ukazala, da će se na taj način značajno povećati broj zaposlenih, što je i strateški cilj Vlade Srbije.

Osmislili smo ove mere jer s jedne strane imamo finansijska sredstva, a s druge strane želimo veći broj zaposlenih i da što više mladih zadržimo u Srbiji, pri čemu na taj način podstičemo i rast privrede, istakla je državna sekretarka.

Prema njenim rečima, prve procene su da će, zahvaljujući ovim merama, oko 5.000 ljudi pronaći posao, ali neke analize govore da će imati i širi obuhvat.

Savičić je, govoreći o merama za povratnike u zemlju, precizirala da je reč o obrazovanim ljudima koji su više od dve godine bili van zemlje, a stekli su neka dodatna znanja i stručnosti.

Ideja je da poslodavcima koji se odluče da zaposle takvog pojedinca, poreska osnovica bude umanjena 70 odsto. Ta stimulacija će trajati pet godina, a poslodavci će morati da ispune određene uslove kako bi ostvarili tu vrstu olakšica, objasnila je ona.

Suština je da stimulišemo one koji žele da se vrate u zemlju. Oni imaju dodatna znanja koja su stekli, a koja su ovde dragocena, i na taj način mogu da daju doprinos, naglasila je Savičić.

Državna sekretarka je podsetila na to da će od 1. januara  biti povećan neoporezivi deo zarade sa 15.300 na 16.300 dinara, kao i da će biti smanjen porez na zarade sa 62 na 61 odsto.

Pripremljene su, kako je naglasila, izmene zakona uz pomoć kojih će se na lakši način utvrditi da li je poslodavac za svoje poslove angažovao preduzetnika i tako izbegao zapošljavanje novog radnika i plaćanje poreza, što se često javlja.

Ove godine smo pokušali da, koristeći iskustva onih koji su sve to prošli, napravimo sistem i formiramo jasne kriterijume. Ima ih ukupno devet, a zahvaljujući njima utvrđivaće se da li poslodavac koristi preduzetnika kao zaposleno lice ili ne, objasnila je Savičić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik