Miler: "Južni tok" po planu

Bez autora
Mar 11 2014

Ruski Gasprom saopštio je da da se nastavlja sa gradnjom gasovoda ""Južni tok"" koji će dovesti ruski gas do centralne i jugoistočne Evrope zaobilazeći Ukrajinu. Na sednici Nadzornog odbora preduzeća "Južni tok" transport, kojoj je prisustvovao predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler, odobreno je potpisivanje ugovora za polaganje prve cevi u podmorskoj deonici gasovoda."Južni tok"pouzdano napreduje. Do kraja marta 2014. biće potisan ugovor za polaganje prve cevi, kao i ugovor o nabavci cevi za drugi cevovod. Za manje od dve godine, novom rutom, zaštićenom od rizika, u Evropu će stići prve količine gasa, rekao je Miler.

Miler: Gradnja "Južnog toka" teče po planu, kaže predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler, dan pošto je Evropska komisija odložila razgovore sa Rusijom o tom gasovodu zbog krimske krize. Do kraja marta biće potisan ugovor za polaganje prve cevi, kao i ugovor o nabavci cevi za drugi cevovod, istakao Miler.

Ruski Gasprom saopštio je da da se nastavlja sa gradnjom gasovoda ""Južni tok"" koji će dovesti ruski gas do centralne i jugoistočne Evrope zaobilazeći Ukrajinu.

Kako se navodi u saopštenju, na sednici Nadzornog odbora preduzeća "Južni tok" transport, kojoj je prisustvovao predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler, odobreno je potpisivanje ugovora za polaganje prve cevi u podmorskoj deonici gasovoda.

"'Južni tok' pouzdano napreduje. Do kraja marta 2014. biće potisan ugovor za polaganje prve cevi, kao i ugovor o nabavci cevi za drugi cevovod. Za manje od dve godine, novom rutom, zaštićenom od rizika, u Evropu će stići prve količine gasa", rekao je Miler.

Podmorska deonica "Južnog toka" u Crnom moru imaće četiri cevi, koje će biti na dubini većoj od 2.200 metara i biće duga 930 kilometara, od Anape na ruskoj obali do Varne na bugarskoj obali.

Saopštenje Gasproma objavljeno je dan nakon što je Evropska komisija odložila razgovore sa Rusijom o Južnom toku zbog krimske krize. Tim razgovorima trebalo je da se nađe rešenje za usklađivanje ugovora o gradnji Južnog toka sa evropskim direktivama po pitanjima vlasništa i pristupa drugih firmi gasovodu.

Međunarodni gasovod "Južni tok", projekat koji je pokrenula ruska državne kompanije "Gasprom", vredan je više od 16 milijardi evra i dovešće ruski gas cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije i Mađarske do potrošača u jugoistočnoj i zapadnoj Evropi.

U "Gaspromu" su prošle sedmice agenciji Beta rekli da gradnja gasovoda "Južni tok" u Srbiji napreduje po planu i da se ne očekuje nikakvo kašnjenje.

Gradnja deonice "Južnog toka" u Srbiji zvanično je počela 24. novembra 2013. i trebalo bi da bude završena za dve godine, čime će Srbija dobiti drugi pravac snabdevanja ruskim gasom.

Vrednost tog dela projekta je 1,9 milijardi evra, a realizuje ga preduzeće "Južni tok" Srbija, u kojem ruski "Gasprom" ima 51 odsto, a "Srbijagas" 49 odsto vlasništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik