NBS: Evro neće ispod 115 dinara

Bez autora
Apr 13 2014

Posle dužeg perioda pritiska da evro pređe 116 dinara i postavljanja brane Narodne banke Srbije da se ovaj nivo ne premaši, domaća valuta je u poslednjih nedelju dana počela da jača. Tako, Narodna banka Srbije sada kupuje devize, ali ovog puta zbog toga da dinar ne bi ojačao naglo. Ekonomisti smatraju da evro neće pasti ispod 115 dinara.Centralna banka je od početka godine kupila 70 miliona evra, a prodala 820 miliona evra. Kako je rekla Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, na kurs dinara ne mogu da utiču nikakve spekulantske namere ili nečiji interesi.

NBS: Evro neće ispod 115 dinaraPosle dužeg perioda pritiska da evro pređe 116 dinara i postavljanja brane Narodne banke Srbije da se ovaj nivo ne premaši, domaća valuta je u poslednjih nedelju dana počela da jača. Tako, Narodna banka Srbije sada kupuje devize, ali ovog puta zbog toga da dinar ne bi ojačao naglo.

Ekonomisti smatraju da evro neće pasti ispod 115 dinara.

Centralna banka je od početka godine kupila 70 miliona evra, a prodala 820 miliona evra. Kako je rekla Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, na kurs dinara ne mogu da utiču nikakve spekulantske namere ili nečiji interesi. Takođe, devizne rezerve su stabilne i centralna banka će ih zadržati na visokom nivou na kojem su sada.

- Stabilnost kursa i nivo deviznih rezervi daju stabilnost koja pomaže svima koji treba da reše ostale spoljnotrgovinske neravnoteže i one u našem privrednom sistemu. NBS će nastojati da zadrži devizne rezerve na visokom nivou na kojem su i sada - istakla je guverner NBS.

Prema rečima Branka Živanovića, profesora na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ne treba očekivati da će evro pasti ispod 115 dinara. S druge strane, NBS će tokom godine braniti određene koridore deviznog kursa.

- Centralna banka u poslednjih sedam do deset dana interveniše na međubankarskom deviznom tržištu kupujući devize da bi održala nivo kursa iznad 115 dinara - naglašava Živanović.

- Kupovina je od 10 do 20 miliona evra dnevno. Centralna margina je 115,30 dinara i kada se kurs približi ovoj granici, NBS izlazi na tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik