Pale cene nafte

Bez autora
Aug 19 2014

Terminske cene nafte su na azijskoj berzi danas pale, ali su se zadržale na visokom nivou usled nove napetosti između Ukrajine i Rusije, što je podstaklo bojazan od izbijanja otvorenog vojnog sukoba, naveli su analitičari. Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u septembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 62 centa na 96,73 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 102,61 dolar, odnosno 92 centa manje nego na kraju prošlonedeljnog poslovanja.Prema rečima analitičara kompanije "CMC Markets", Dezmonda Čue, cene nafte su se zadržale na visokom nivou posle vesti da je ukrajinska artiljerija u petak granatirala ruska oklopna vozila koja su navodno ušla na teritoriju Ukrajine. Zvanična Moskva je negirala taj upad...

Terminske cene nafte su na azijskoj berzi danas pale, ali su se zadržale na visokom nivou usled nove napetosti između Ukrajine i Rusije, što je podstaklo bojazan od izbijanja otvorenog vojnog sukoba, naveli su analitičari.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u septembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 62 centa na 96,73 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 102,61 dolar, odnosno 92 centa manje nego na kraju prošlonedeljnog poslovanja, prenela je agencija Frans pres.

Prema rečima analitičara kompanije "CMC Markets", Dezmonda Čue, cene nafte su se zadržale na visokom nivou posle vesti da je ukrajinska artiljerija u petak granatirala ruska oklopna vozila koja su navodno ušla na teritoriju Ukrajine. Zvanična Moskva je negirala taj upad.

Kako podseća Frans pres, ukrajinski predsednik Petro Porošenko je tada izjavio da je njegova artiljerija uništila "značajan deo" ruskog, kako on tvrdi, vojnog konvoja, dok je prema zvaničnoj Moskvi taj konvoj nosio humanitarnu pomoć u istočnu Ukrajinu.

Investitori strahuju od otvorenog vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine što bi poremetilo ruski izvoz energenata u Evropu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik