Niža kamata za oživljavanje evrozone

Bez autora
Sep 04 2014

Evropska centralna banka snizila je osnovnu kamatnu stopu na 0,05 odsto, kako bi se povećala likvidnost finansijskog sistema i oživelo kreditiranje. Analitičari smatraju da je ovo novi pokušaj podsticanja privrednog rasta u evrozoni i da neće doprineti stabilnosti evra.Referentna kamatna stopa je procenat koji poslovne banke plaćaju Evropskoj centralnoj banci za kredite, a time utiče i na visinu kamate kojima one potom naplaćuju kompanijama i građanima za pozajmice. Smanjenje ove stope trebalo bi da stimuliše finansijski sistem.

Niža kamata za oživljavanje evrozoneEvropska centralna banka snizila je osnovnu kamatnu stopu na 0,05 odsto, kako bi se povećala likvidnost finansijskog sistema i oživelo kreditiranje. Analitičari smatraju da je ovo novi pokušaj podsticanja privrednog rasta u evrozoni i da neće doprineti stabilnosti evra.

Referentna kamatna stopa je procenat koji poslovne banke plaćaju Evropskoj centralnoj banci za kredite, a time utiče i na visinu kamate kojima one potom naplaćuju kompanijama i građanima za pozajmice. Smanjenje ove stope trebalo bi da stimuliše finansijski sistem.

Mario Dragi, predsednik Evropske centralne banke kaže da će ove mere imati veliki uticaj na završne račune banaka.

"Za smanjenje kamatnih stopa smo se odlučili analizirajući inflaciju, skorašnje slabljenje rasta evra i smanjenu monetarnu i kreditnu dinamiku", kaže Mario Dragi.

Analitičari upozoravaju da možda ni ova odluka neće doprineti oživljavanju evrozone.

Robert Halver, analitičar Frankfurtske berze kaže da je Mario Dragi svestan da je evrozona na ivici kolapsa, naročito u zemljama na periferiji zone.

"Mora da pomogne tim zemljama jer one ne sprovode reforme. Niko ne želi da investira, pa Dragi smanjuje kamatne stope, ali to nije dovoljno. Ovo nema veze sa stabilnošću evra", kaže Halver.

Ipak, ova odluka Evropske centralne banke mogla bi da utiče na dalje sniženje euribora. Za građane Srbije čije su kamatne stope za stambene kredite vezane za promenu euribora, to bi moglo da znači i nešto niže rate u evrima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik