Srbiji od "Južnog toka" 300 miliona evra

Bez autora
Sep 25 2014

Na godišnjem nivou, prihodi Srbije od tranzitnih taksi i poreza od gasovoda "Južni tok" trebalo bi da iznose oko 300 miliona evra. To znači da će u narednih 25 godina prihod biti ukupno 7,7 milijardi evra, kaže portparol preduzeća "Južni tok transport" Jasper Jansen.Jasper Jansen je, pri obilasku postrojenja "Severnog toka" na obali Baltika u Nemačkoj, rekao da bi na izgradnji deonice "Južnog toka" kroz Srbiju, vredne oko dve milijarde evra, moglo biti angažovano oko 2.500 ljudi.

Srbiji od Na godišnjem nivou, prihodi Srbije od tranzitnih taksi i poreza od gasovoda "Južni tok" trebalo bi da iznose oko 300 miliona evra. To znači da će u narednih 25 godina prihod biti ukupno 7,7 milijardi evra, kaže portparol preduzeća "Južni tok transport" Jasper Jansen.

Jasper Jansen je, pri obilasku postrojenja "Severnog toka" na obali Baltika u Nemačkoj, rekao da bi na izgradnji deonice "Južnog toka" kroz Srbiju, vredne oko dve milijarde evra, moglo biti angažovano oko 2.500 ljudi.

Portparol preduzeća "Južni tok transport" veruje da će "Južni tok", sa kapacitetom od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, više nego bilo koji drugi energetski projekat obezbediti potrebe Evrope za gasom koje su u porastu.

"Potražnja za gasom je u porastu. Evropi sada treba oko 500 milijardi kubika gasa godišnje, a procene govore da će godišnja potražnja za gasom do 2030. porasti za oko 100 milijardi kubika", rekao je Jansen.

Prema njegovim rečima, u tom periodu smanjivaće se domaća proizvodnja gasa u Evropi, što će povećati potrebe za uvozom za oko 150 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Jansen je rekao da je "Južni tok", koji je jedan od najvažnijih energetskih projekata u Evropi, i planirani najduži gasovod u svetu.

Istakao je da je najveća korist od "Južnog toka" energetska bezbednost za Jugoistočnu Evropu, otvaranje novih radnih mesta, doprinos održivom razvoju i smanjenju emisije ugljen-dioksida.

Jansen je ocenio da će taj međunarodni energetski projekat biti koristan za sve zemlje učesnice i za svih 11 akcionara u projektu.

Gasovod "Južni tok" dovešće ruski gas direktno sa najvećih kopnenih nalazišta gasa u Sibiru do potrošača u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije i Mađarske do Italije i Austrije.

Radovi na "Južnom toku" obustavljeni su u Bugarskoj zbog zahteva Evropske komisije da se na taj gasovod primene evropska energetska pravila.

Jansen je rekao da akcionari "Južnog toka" među kojima su ruski "Gasprom" i nemački "Vinteršal", koji su i akcionari "Severnog toka", imaju značajno iskustvo u realizaciji tog projekta koja mogu da primene i na "Južnom toku".

"Oba projekta najbolja su u svojoj klasi i u bezbednosnom, energetskom i ekološkom smislu i mešavina su evropskih i ruskih akcionara", rekao je Jansen.

Nemacki "Vinteršal" je partner "Gaspromu" u gasovodima i "Severni" i "Južni tok" i u oba ima 15 odsto akcija.

Na pitanja novinara o značaju "Južnog toka", direktor za odnose s javnošću "Severnog toka" Ulrih Lisek rekao je da svaki infrastrukturni energetski projekat unapređuje energetsku bezbednost Evrope.

Sa time se saglasio i generalni direktor kompanije "OPAL gastransport" Bernd Fogel istakavši da svaka nova gasovodna trasa poboljšava i unapređuje energetsko tržište.

"Svaka nova trasa znači jačanje i razvoj gasnog tržšta. Spremni smo da iskustvo izgradnje 'Severnog toka' prenesemo i na investiciju 'Južni tok'. Novi gasni pravci su potrebni Evropi", rekao je Fogel.

"Ukoliko postoji razrađen projekat u tehničkom i finansijskom pogledu, ne vidim razlog zašto da se ne realizuje", dodao je Lisek.

Ističe da ne vidi nikakve tehničke, finansijske probleme jer "Južni tok" ima jake akcionare.

Lisek je rekao da je u početku javnost u zapadnoj i severnoj Evropi imala otpor prema projektu "Severni tok", ali da je uz potpunu otvorenost i ukazivanje na ekonomske dobrobiti od tog gasovoda takva percepcija promenjena.

Kako je istakao, taj projekat sada predstavlja primer izuzetne saradnje zemalja EU i Rusije.

"Severni tok" je sistem gasovoda dužine 1.224 kilometra. Količine gasa koje stižu "Severnim tokom" podmiruju potrebe 26 miliona domaćinstava u Evropi.

Ta investicija direktno povezuje ruska gasna nalazišta sa evropskim - ima dva cevovoda, ide ispod Baltičkog mora koje u Nemčku ulazi u mestu Lubmin. Potrebno je 12 dana da gas sa severa Rusije, "Severnim tokom" stigne do nemačke obale Baltičkog mora.

Potrošnja gasa je u porastu - samo prošle godine veća je gotovo za trećinu, pa Evropi sada treba oko 500 milijardi kubika gasa godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik