Ko su najveći poreski dužnici u Srbiji

Bez autora
Oct 21 2014

Prema spisku najvećih poreskih dužnika koji je objavila Poreska uprava, među 435 aktivnih pravnih lica, zaključno sa 30. septembrom, najveći poreski dužnik je kragujevačka "Zastava oružje" sa gotovo 7,4 milijarde dinara.Na drugom mestu po visini poreskog duga je valjevski Krušik sa 2,4 milijarde dinara, pa PPT Namenska u Trsteniku sa nešto više od dve milijrde dinara duga. Na četvrtom mestu je kompanija Borba sa 1,8 milijrdi dinara.

Ko su najveći poreski dužnici u SrbijiPrema spisku najvećih poreskih dužnika koji je objavila Poreska uprava, među 435 aktivnih pravnih lica, zaključno sa 30. septembrom, najveći poreski dužnik je kragujevačka "Zastava oružje" sa gotovo 7,4 milijarde dinara.

Na drugom mestu po visini poreskog duga je valjevski Krušik sa 2,4 milijarde dinara, pa PPT Namenska u Trsteniku sa nešto više od dve milijrde dinara duga. Na četvrtom mestu je kompanija Borba sa 1,8 milijrdi dinara.

Na petom mestu je Luka Beograd, u vlasništvu Milana Beka, sa 958,4 miliona dinara duga, dok je kompanija "Mera Invest" čiji je vlasnik Marko Mišković na osmom mestu sa dugovanjem od 878,4 miliona dinara.

"Koncern Farmakom" - Rudnici i topionica ad, u vlasništvu Miroslava Bogićevića duguje 549,4 miliona dinara. Bogićevićev Koncern Farmakom - Rudnik Lece u Medveđi je takođe na listi najvećih poreskih dužnika i to sa 480 miliona dinara. Na listi dužnika su i Bogićevićeve firme "Mlekara Šabac" sa 304 miliona dinara duga i Fabrika akumulatora Sombor sa 289,3 miliona.

Fudbalski klub "Crvena Zvezda" je 19. listi dužnika sa 458 miliona dinara, a Fudbalski klub "Partizan" na 62. mestu sa 162,4 miliona dinara poreskog duga.

Pink intenešenel kompani, koja je u sastavu Pink medija grupe Željka Mitrovića, je sa 412 miliona dinara duga na 23. mestu, slede AMSS, Vujić Valjevo, pa na 27. mestu "Zesktra grupa" u vlasništvu Dragana Đurića, prvog čoveka Partizana koja duguje 327,6 iliona dinara. Na listi poreskih dužnika sa dugovanjem od 180 miliona dinara je i njegova kompanija "Veterinarski zavod Zemun".

Na 34. mestu je Kompanija Novosti sa dugom od 287 miliona dinara, kao i RTS koji je sa 128,9 miliona dinara duga na 76. mestu najnovije liste dužnika.

Između ostalih, za porez duguje i Banka Inteza i to 156,6 miliona dinara i nalazi se na 65. mestu od 435 aktivnih pravnih lica čiju je listu na sajtu objavila Poreska uprava.

Luka Beograd: Nemamo poreske dugove

Luka Beograd saopštila je večeras da to preduzeće nema poreskih dugova iz tekućeg poslovanja, i da ne može biti govora o bilo kakvoj poreskoj utaji ili evaziji.

"Ova firma je uvek u tačnim iznosima i bez kašnjenja besprekorno izmirivala sve svoje poreske obaveze i spada u najveće i najažurnije velike poreske platiše", navedeno je u reagovanju Luke Beograd, povodom današnje liste Poreske uprave o najvećim poreskih dužnicima, na kojoj se našla i ta kompanija.

"Sva doneta rešenja u postupcima terenske kontrole Poreske uprave smatramo apsolutno nezakonitim iz više razloga", poručuju iz Luke i objašnjavaju da je reč o tome da je "Poreska uprava smatrala da treba da oporezuje transakcije za koje Luka smatrala, a i sada tvrdi da nisu oporezive".

Donošenjem takvih rešenja, kako tvrde iz Luke, Poreska uprava krši zakon.

U saopštenju se precizira da poreski dug Luke po rešenjima koja su doneta, kako kažu, po ubrzanoj proceduri, iznosi 506,5 miliona dinara, a zatezna kamata 431,5 miliona.

Iz Luke Beograd navode primer da su iznosom od oko 200 miliona dinara, koji sa kamatom danas dostiže trećinu ukupnog duga te firme, oporezovani samo za transakciju prodaje objekata koja je, kako tvrde, izvršena po međunarodnom oglasu na javnoj licitaciji i tek iz trećeg puta.

Iznos transakcije je, kako piše, bio 370.000 evra, a primenjiva poreska stopa na prenos apsolutnih prava je 2,5 odsto.

"Poreska uprava je donela rešenje gde je sa oko 200 miliona dinara oporezovala promet građevinskog zemljišta, iako je ono vlasništvo Republike Srbije a ne Luke Beograd, te samim tim nije u prometu, niti je Luka mogla njime trgovati. Predmetno zemljište je u javnim knjigama upisano kao nesporno vlasništvo Republike Srbije", piše u saopštenju.

Iz ove kompanije su naveli da se podaci o njihovim poreskim obavezama redovno prate i objavljuju.

"Pozivamo medije da dođu kod nas sa pravnim savetnicima i da o našem trošku analiziraju rešenja, te se sami uvere do koje mere su ona politički utemeljena a koliko su pravno valjana", saopštila je Luka Beograd.

Luka Beograd će, po okončanju upravnih sporova izmiriti sve obaveze i to sa 18,5 odsto kamate koja se primenjuje shodno poreskom zakonu, navodi se u saopštenju i dodaje da je na tekućem računu Luke trenutno stanje oko pola milijarde dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik