NBS ne manipuliše kursom

Bez autora
Oct 29 2014

Nemam nameru da manipulacijama kursa pravim privid kratkoročnog profita koji je dugoročni gubitak, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, povodom rezultata iz prošle godine i gubitka NBS od 44 milijarde dinara.Jorgovanka Tabaković je rekla da bi, u slučaju manipulacije kursom, NBS ostvarila dobit, a deo novca bi bio uplaćen u budžet. Građani bi, međutim, morali šest puta više da napune kasu i plate zaduživanje države koje je počelo 2008. godine, izjavila je Jorgovanka Tabaković.

NBS ne manipuliše kursomNemam nameru da manipulacijama kursa pravim privid kratkoročnog profita koji je dugoročni gubitak, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, povodom rezultata iz prošle godine i gubitka NBS od 44 milijarde dinara.

Jorgovanka Tabaković je rekla da bi, u slučaju manipulacije kursom, NBS ostvarila dobit, a deo novca bi bio uplaćen u budžet.

Građani bi, međutim, morali šest puta više da napune kasu i plate zaduživanje države koje je počelo 2008. godine, izjavila je Jorgovanka Tabaković u emisiji Oko ekonomije na RTS-u.

"Nije mera uspeha NBS pozitivan finansijski rezultat. Mi nismo javno preduzeće, agencija, nije nam profit cilj", rekla je Jorgovanka Tabaković i istakla da ne očekuje dobit ni u ovoj godini.

Jorgovanka Tabaković je iznela podatak da je inflacija sa 12,2 odsto spuštena na 2,2 odsto, da je u deviznim rezervama 180 miliona evra više, a u trezorima NBS 17,3 tone zlata.

"To govori da je NBS postigla ne samo nikad bolji rezultat, već i opštu stabilnost, koja ima svoju cenu", izjavila je Tabakovićeva.

Prema njenim rečima, cena zlata je rasla 10 godina, a onda je ranije izgubila 30 odsto vrednosti.

"Srbija ne vodi politiku fiksnog deviznog kursa, dozvoljavamo fluktuacije, ali odmereno, i sa najmanje troškova rukovodimo tu relativnu stabilnost kursa", izjavila je Jorgovanka Tabaković.

Uz konstataciju da se u Srbiji uspeh teško prašta, Tabakovićeva je rekla da je, kada je došla na mesto guvernera NBS, zatekla kurs evra od 119,7 dinara, a da je 2012. godina završena sa 113,1 dinar.

"Nismo intervenisali skoro dve nedelje i kurs je 119,3 dinara. Mi smo mala otvorena ekonomija, koja reaguje na sve što se dešava", izjavila je Jorgovanka Tabaković i izrazila očekivanje da će se inflacija do kraja godine vratiti u granice cilja od četiri plus-minus 1,5 odsto.

Jorgovanka Tabaković je rekla da očekuje sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, čija delegacija dolazi sledeće nedelje u Beograd.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik