EU odobrila spajanje Holcima i Lafarža

Bez autora
Dec 16 2014

Evropski antimonopolski regulatori dali su danas "zeleno svetlo" za spajanje francuskog proizvođača cementa Lafarža i švajcarskog rivala Holcima, čime će biti stvorena najveća svetska cementara.Lafaržovo preuzimanje Holcima je uslovljeno. Proces spajanja može biti sproveden, napisala je evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager na svom nalogu na Tviteru.

EU odobrila spajanje Holcima i LafaržaEvropski antimonopolski regulatori dali su danas "zeleno svetlo" za spajanje francuskog proizvođača cementa Lafarža i švajcarskog rivala Holcima, čime će biti stvorena najveća svetska cementara.

"Lafaržovo preuzimanje Holcima je uslovljeno. Proces spajanja može biti sproveden", napisala je evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager na svom nalogu na Tviteru, a prenosi agencija Frans pres.

Za nastavak spajanja dve kompanije, Evropska komisija je postavila sledeće uslove: da Lafarž otuđi svoje poslove u Nemačkoj, Rumuniji i Britaniji, kao i da Holcim proda svoje aktive u Francuskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Španiji i Češkoj.

Holcim i Lafarž su u aprilu ove godine najavili spajanje, u cilju osnivanja najvećeg svetskog proizvođača cementa, čija bi tržišna vrednost iznosila 40 milijardi evra.

Tada je saopšteno da će se nova kompanija zvati LafaržHolcim, da će imati jedinstvenu poziciju u 90 zemalja sveta, da će zapošljavati 136.000 ljudi, imati godišnju prodaju od 32 milijarde evra i profit iz poslovanja od 6,5 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik