Pruga Beograd – Pančevo pre roka

Bez autora
Dec 22 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će pruga Beograd – Pančevo biti završena pre roka, odnosno u julu ili avgustu 2016. godine.Mihajlović, koja je u prisustvu predsednika "Ruskih železnica" Vladimira Jakunjina obišla radove na izgradnji novog koloseka pruge Beograd–Pančevo, deonica Pančevački most – Pančevo Glavna, podsetila je na to da se ova pruga gradi sredstvima ruskog kredita od ukupno 800 miliona dolara.

Pruga Beograd – Pančevo pre rokaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će pruga Beograd – Pančevo biti završena pre roka, odnosno u julu ili avgustu 2016. godine.

Mihajlović, koja je u prisustvu predsednika "Ruskih železnica" Vladimira Jakunjina obišla radove na izgradnji novog koloseka pruge Beograd – Pančevo, deonica Pančevački most - Pančevo Glavna, podsetila je na to da se ova pruga gradi sredstvima ruskog kredita od ukupno 800 miliona dolara.

Ona je objasnila da će se vozovi prugom Beograd – Pančevo kretati brzinom od 120 kilometara na čas, i naglasila da je cilj da u narednom periodu na srpskim prugama to bude prosečna brzina svih vozova.

"Železnice Srbije", kako je poručila, očekuje revitalizacija i modernizacija pruga, s obzirom na to da je neprihvatljivo da se vozovi na srpskim prugama kreću 40 kilometara na čas.

Jakunjin je nakon polaganja novih koloseka na stajalištu "Krnjača" izrazio zadovoljstvo radovima, uz ocenu da je ovo veoma važan projekat za Srbiju i Rusiju.

On je naveo da je posle neznatnih kašnjenja u radovima ponovo uspostavljen planirani redosled, što znači da će svi radovi planirani za ovu godinu biti izvedeni u roku.

Dinamika radova u narednoj godini odvijaće se čak i brže nego što je bilo planirano, ukazao je Jakunjin i objasnio da se danas otvara nova deonica radova, na kojoj će se koristiti nove, napredne tehnologije.

„Ruske železnice“ su, kako je saopštio, potpisale dva dodatna ugovora sa institutom CIP, sa kojima će izvesti radove na deonici Beograd – Novi Sad i očekuje se da će plan koji je postavljen za tu deonicu u potpunosti biti ispunjen.

Rekonstrukcija, izgradnja i modernizacija drugog železničkog koloseka na 15 kilometara dugoj deonici Pančevački most–Pančevo Glavna, na železničkoj magistrali Beograd Centar–Pančevo Glavna – Vršac – državna granica sa Rumunijom, prvi je projekat iz ruskog državnog izvoznog kredita za modernizaciju srpskih železnica, koji je počeo da se realizuje 25. marta 2014. godine.

Vrednost posla iznosi približno 91 milion dolara, od čega se 78 miliona dolara obezbeđuje iz ruskog kredita, dok 13 miliona dolara, odnosno 15 odsto vrednosti kredita, obezbeđuje država Srbija na ime učešća.

Izvođač radova je ruska kompanija "RŽD internešenel", čiji su osnivač "Ruske železnice", a koja je zadužena za realizaciju ruskog kredita za modernizaciju železnice u Srbiji.

Nakon polaganja novih koloseka u železničkom stajalištu Krnjača, Mihajlović i Jakunjin će obići Osnovnu školu "Vasa Živković" u Pančevu.

Kompanija "RŽD internešenel" pomogla je ovoj školi tako što je rekonstruisala objekat i renovirala školske prostorije, uključujući učionice nižih razreda i đačku kuhinju, rešila problem kišne kanalizacije u unutrašnjem školskom dvorištu i nabavila novu sportsku opremu za fiskulturnu salu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik