BASF povećao zaradu u četvrtom kvartalu i celokupnoj 2014. godini

Bez autora
Mar 01 2015

U četvrtom kvartalu 2014. godine prodaja kompanije BASF od 18 milijardi evra gotovo da se poklopila sa onom od prethodne godine. Obim prodaje ukupno se uvećao za 1%.Segment Katalizatora, kao i segmenti Poljoprivrednih rešenja i Nafte i gasa uglavnom su bili zaslužni za ovo povećanje. Povoljan uticaj kursa (plus 2%) nije mogao da nadomesti pad prodajnih cena (minus 4%) koji je uglavnom bio prouzrokovan padom cene nafte. Prihod od poslovanja (EBIT) pre oporezivanja porastao je za 40 miliona evra na 1,5 milijardi evra.

BASF povećao zaradu u četvrtom kvartalu i celokupnoj 2014. godiniU četvrtom kvartalu 2014. godine prodaja kompanije BASF od 18 milijardi evra gotovo da se poklopila sa onom od prethodne godine (četvrti kvartal 2013: 18,1 milijarda evra). Obim prodaje ukupno se uvećao za 1%.

Segment Katalizatora, kao i segmenti Poljoprivrednih rešenja i Nafte i gasa uglavnom su bili zaslužni za ovo povećanje. Povoljan uticaj kursa (plus 2%) nije mogao da nadomesti pad prodajnih cena (minus 4%) koji je uglavnom bio prouzrokovan padom cene nafte. Prihod od poslovanja (EBIT) pre oporezivanja porastao je za 40 miliona evra na 1,5 milijardi evra (četvrti kvartal 2013: 1,4 milijarde evra). EBIT pre oporezivanja značajno se uvećao u segmentima Hemikalija i Poljoprivrednim rešenjima u odnosu na isti period lane.

Sa 74,3 milijarde evra prodaja se u 2014 poklopila sa prošlogodišnjom (2013: 74 milijarde evra). Obim poslovanja prodaje uvećao se u svim segmentima tokom 2014. godine. Celokupan obim poslovanja porastao je za 4%. Cene su opale za 3%, uglavnom usled značajnog pada cene nafte i gasa. Nepovoljan uticaj kursa oslabio je prodaju u gotovo svim segmentima.

EBIT pre oporezivanja porastao je za 280 miliona evra na 7,4 milijarde evra tokom 2014. godine. Razlog tome je prevashodno veliki doprinos poslovanja sa hemikalijama – uključujući tu segmente Hemikalija, Proizvoda za poboljšanje performansi i segmenta Funkcionalnih materijala i rešenja. EBIT pre oporezivanja porastao je za 466 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu i tako dostigao iznos od 7,6 milijardi evra. Neto zarada povećala se na 5,2 milijarde evra, i time pretekla prethodno dostignuće od 4,8 milijardi evra. Zarada po akciji povećala se sa 5,22 evra na 5,61 evro. Prilagođene zarade po akciji iznosile su 5,44 evra u poređenju sa 5,31 evro prethodne godine.

„Držimo se svoje politike po pitanju dividendi i predložićemo isplatu dividendi od 2,80 evra po akciji na Godišnjoj skupštini akcionara,“ rekao je Bok. To je uvećanje od 3,7% u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na cene akcije s kraja 2014. gocine, BASF-ove akcije ponovo nude visoku isplatu na dividende od 4%.

„Naš cilj za 2014. godinu je postignut: Uvećali smo zaradu uprkos razočaravajućem ekonomskom razvitku u Evropi. Profit nam je porastao. Ojačali smo još više i u našem poslovanju sa hemiklijama, a zauzvrat unapredili naše marže. Troškove smo čvrsto držali pod kontrolom. Ovo je izvanredno dostignuće celokupnog tima kompanije BASF,“ istakao je Dr Kurt Bok, Predsednik Izvršnog odbora kompanije BASF na Godišnjoj konferenciji za štampu u Ludvigshafenu.

Predviđanja za celu 2015. godinu

„Predviđanja za poslovnu 2015. godinu prilično su neizvesna. Cene nafte i sirovina prilično su promenljive, kao i valute; nova tržišta se sporo razvijaju; a svetska ekonomija vrvi od geopoloitičkih nesuglasica. Ipak, u 2015. godini očekujemo nešto veći porast po pitanju svetske ekonomije, industrijske proizvodnje i hemijske industrije u odnosu na 2014. godinu,“ naveo je Bok. Jedan od razloga za takva predviđanja je i niža cena nafte. U 2015. godini kompanija predviđa sledeće ekonomske uslove (prošlogodišnja predviđanja data su u zagradi):
• Svetski ekonomski porast: +2,8% (+2,5%)
• Porast u svetskoj industriji hemikalija (izuzev apotekarskih): +4,2% (+4%)
• Prosečna kursna stopa evro/dolar od 1,20 dolara za evro (1,33 dolara za evro)
• Prosečna cena nafte (Brent) od 60 do 70 dolara za barel (99 dolara za barel)

„Globalna ekonomija nastaviće da se suočava sa značajnim rizicima. U ovom promenljivom i izazovnom okruženju, mi želimo da poslujemo dobro i ostvarimo blago uvećanje prodaje u 2015. godini,“ rekao je Bok. EBIT pre oporezivanja u 2015. godini verovatno će se poklopiti sa onim od prošle godine. Kompanija očekuje još veći doprinos iz segmenata Proizvoda za poboljšanje performansi, Funkcionalnih materijala i rešenja, kao i Poljoprivrednih rešenja. EBIT pre oporezivanja u segmentu Hemikalija će verovatno blago opasti usled troškova zbog pokretanja nekoliko fabrika. Pretpostavlja se da će doprinos zaradi iz segmenta Nafte i gasa takođe opasti zbog znatno niže cene nafte.

„Kroz najveći program investicija tokom poslednjih nekoliko decenija, postavljamo temelje za budući rast i razvoj. Tokom proteklih godina ojačali smo naše proizvodnje kapacitete. Ulažemo u nova tržišta. Ulažemo kako bismo iskoristili gas dobijen iz naftnih škriljaca u Sjedinjenim Državama, a ulažemo i u poboljšanje pogona u Evropi. Čitav niz novih postrojenja počeće sa radom u 2015. godini – postrojenja koja će održavati proizvodnju u narednih 10, 20 ili 30 godina,“ istakao je Bok. Kao primere naveo je fabrike hemikalija na bazi poliuretana u Ludvigshafenu (TDI) i Hongkongu u Kini (MDI), kao i proizvodni sastojaka za akrilsku kiselinu i superupijajuće polimere u Kamačariju u Brazilu. Prateći zaključke glavnih projekata kompanija će značajno manje investirati tokom 2015. godine. U segmentu Nafte i gasa visina ulaganja će biti niža nego lane. BASF planira najviše 4 milijarde evra troškova, u odnosu na 5,1 milijardu prošle godine.

Kako bismo ostali kompetentni, BASF stalno unapređuje svoje poslovanje do savršenstva. „Ovome doprinosi i naš program za poboljšenje pod nazivom STEP. On počinje s kraja 2015. godine, ali mi već sada očekujemo preko 100 individualnih projekata koji će doprineti našoj zaradi od oko 1,3 milijarde evra, a koju ostvarujemo svake godine, u odnosu na osnovne vrednosti iz 2011. godine. Već od kraja 2014. godine uspeli smo doprinesemo zaradom od 1 milijarde evra u odnosu na početak primene programa,“ rekao je Bok.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik