Privrednici prijete da neće plaćati poreze

Bez autora
Apr 02 2015

Nezadovoljni poslovnim ambijentom u RS poslodavci su juče ponovo zatražili donošenje novog zakona o radu zaprijetivši da će, ukoliko do toga ne dođe, preduzeti radikalnije mjere protesta poput obustavljanja plaćanja poreza i doprinosa.Čelnici poslovne zajednice su poslije sjednice Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS istakli da samo privreda plaća troškove krize i da su neprihvatljiva nova opterećenja kao što je najavljeno poskupljenje struje. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić istakao je da je jedina tačka dnevnog reda bio zastoj u reformi radnog zakonodavstva.

Privrednici prijete da neće plaćati porezeNezadovoljni poslovnim ambijentom u RS poslodavci su juče ponovo zatražili donošenje novog zakona o radu zaprijetivši da će, ukoliko do toga ne dođe, preduzeti radikalnije mjere protesta poput obustavljanja plaćanja poreza i doprinosa.

Čelnici poslovne zajednice su poslije sjednice Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS istakli da samo privreda plaća troškove krize i da su neprihvatljiva nova opterećenja kao što je najavljeno poskupljenje struje.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić istakao je da je jedina tačka dnevnog reda bio zastoj u reformi radnog zakonodavstva.

- Već pet godina se govori o novom zakonu o radu, ali još ništa nije učinjeno. Resorno ministarstvo je glavni krivac za zastoj u reformi radnog zakonodavstva, jer su oni jedini za to decidno zaduženi, ali imamo utisak da podliježu pritiscima sindikata - rekao je Škrebić i ponovio da poslodavci kroz tu reformu ne traže značajna umanjenja radničkih prava, već da se razdvoji rad od nerada i da se taj zakon usaglasi sa drugim.

Kazao je da će zaključci sa sjednice biti upućeni Vladi RS i da će, ukoliko vladina radna grupa za reformu radnog zakonodavstva ne krene da radi, biti primorani da primjene radikalnije mjere.

- Danas je bilo raznih prijedloga, ali mi zaista želimo da ovo pitanje riješimo sporazumno. Jedan od prijedloga, koji mi u ovom trenutku ne želimo u nadi da će i Vlada i sindikat ozbiljno shvatiti naše upozorenje, bio je da se prestane sa plaćanjem poreza i doprinosa - kazao je Škrebić.

Govoreći o mogućem poskupljenju struje za privredu od 19 odsto, Škrebić je rekao da bi to bio ogroman udar, koji bi za posljedicu vjerovatno imao umanjenje plata za taj procenat.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić naglasio je da su prošle godine ukinute subvencije za privredu od 20 miliona KM, da je vraćen samo dio neoporezivog dijela plate.

- To ukazuje da samo privreda snosi teret krize. Svim budžetskim potrošačima su vraćene plate na nivo prije smanjenja. Imamo situaciju da se povećanjem cijene struje u tom sektoru, koji ima najveće plate, pokušava zakrpiti još jedna rupa. Na privredu se svaljuje i porez za poplavljena područja, a izostaje pomoć preduzećima koja su poplavljena - naglasio je Trivić.

On je dodao da poslodavci nisu zadovoljni donošenjem novih reformskih zakona, jer dio administracije koji radi na tome ne iskazuje realnu želju.

- Postavlja se pitanje kakav će biti njihov krajnji rezultat. S jedne strane se smanjuje stopa doprinosa, a s druge strane se povećava cijena struje i PDV, što ne može doprinijeti poboljšanju stanja u privredi - istakao je Trivić i naveo da su veliki problem i dugovanja države prema poslodavcima.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Janko Petrović je kazao da je osnovni problem izostanak reforme javnog sektora.

- S druge strane, sve ide preko leđa privrede. Poskupljenje struje mnoge firme sigurno ne bi preživjele. Prije toga bi trebalo da budu iscrpljene sve rezerve u "Elektroprivredi", jer ih imaju mnogo, počev od njihovih plata - rekao je Petrović.

Direktor Fabrike obuće "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević je rekao da je ambijent u kojem posluju izuzetno nepovoljan ne samo zbog novih nameta, već i zbog političkih pitanja.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da odluka o poskupljenju struje nije još donesena, ali da će eventualno poskupljenje pratiti socijalni program za kategorije građana koji imaju mala primanja i kojima bi to bio dodatni teret.

- Vlada RS ne odobrava poskupljenje struje i o ovom pitanju odlučuje Regulatorna komisija za energetiku RS, koja kroz tarifni postupak ocjenjuje zahtjeve proizvođača električne energije i procjenjuje da li oni sa postojećim troškovima mogu obezbijediti normalno poslovanje ili im je potrebna viša cijena - istakao je Đokić.

Zaključci

Unija udruženja poslodavaca RS u zaključcima je izrazila rezervu u pogledu rezultata rada radnih grupa koje je Vlada osnovala. Izrazili su i zabrinutost zbog seta reformskih zakona kojim je predviđeno smanjenje oporezivanja rada, a čije je stupanje na snagu uslovljeno donošenjem zakona na nivou BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik