Rizik stopira kreditiranje privrede

Bez autora
Apr 29 2015

Godišnjim rastom plasiranih kredita od 2,9 odsto banke u BiH bazirale su se na javni i sektor stanovništva, dok je kreditiranje privrede usljed povećanog rizika i manjka profitabilnih projekata ostalo u drugom planu.Komercijalne banke plasirale su domaćim sektorima u 2014. godini 16,888 milijardi KM kredita, što je za 482,8 miliona, odnosno 2,9 odsto više u odnosu na 2013. godinu u kojoj je vrijednost kredita dostigla 16,405 milijardi KM.

Rizik stopira kreditiranje privredeGodišnjim rastom plasiranih kredita od 2,9 odsto banke u BiH bazirale su se na javni i sektor stanovništva, dok je kreditiranje privrede usljed povećanog rizika i manjka profitabilnih projekata ostalo u drugom planu.

Komercijalne banke plasirale su domaćim sektorima u 2014. godini 16,888 milijardi KM kredita, što je za 482,8 miliona, odnosno 2,9 odsto više u odnosu na 2013. godinu u kojoj je vrijednost kredita dostigla 16,405 milijardi KM.

Privrednom sektoru plasirano je 48,8 odsto ukupnih kredita, odnosno 8,237 milijardi KM, što je za 112,7 miliona ili 1,4 odsto manje u odnosu na vrijednost iz 2013. godine, podaci su Centralne banke BiH.

Domaća privreda je trenutno u stend-baj položaju zbog visoke stope nenaplativih kredita pa se banke pozicioniraju na sektor stanovništva kroz sitne potrošačke kredite, a značaj u portfoliju daju javnom sektoru kroz kupovinu obveznica i kreditiranje preduzeća.

Ekonomista Goran Radivojac smatra da je privredni sektor izuzetno rizičan zbog visoke stope nenaplativih kredita pa ne čudi što se u situaciji kada privreda vapi za novčanom injekcijom na računima obaveznih rezervi nalazi višak od oko 2,5 milijardi maraka neangažovanog novca.

- Kapital je “plašljiv”, odnosno mala je stopa prihvatljivih projekata koji bi bankama mogli biti profitabilni - kaže Radivojac i naglašava da rizik ima presudan uticaj na  plasman sredstava.

Stanovništvo BiH se tokom 2014. godine zadužilo 400,8 miliona maraka više u odnosu na 2013. godinu, a ukupna vrijednost kredita fizičkim licima iznosila je 7,466 milijardi KM.

Povećana je i kreditna aktivnost svih nivoa vlada u BiH koje su se lani zadužile za 1,101 milijardu KM, što na godišnjem nivou predstavlja povećanje zaduženosti za 198,4 miliona KM ili 21,9 odsto.

- Zaduživanje radi isplata plata i penzija je izuzetno loše jer generiše rast domaće potrošnje zasnovane na uvozu pa se na taj način samo stimuliše proizvodnja naših spoljnotrgovinskih partnera - kaže Radivojac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik