Doneta odluka o nastavku gradnje Žeželjevog mosta

Bez autora
May 03 2015

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije iskazalo je danas zahvalnost Gradu Novom Sadu na odluci kojom će biti regulisana isplata nastavka radova na izgradnji Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu.U saopštenju se navodi da je ovom odlukom Novi Sad pokazao svest o značaju projekta izgradnje mosta važnog za sve građane, jer će od sada transferna sredstva AP Vojvodine biti uplaćivana u gradski budžet i prosleđivana izvođaču radova na izgradnji lota dva novog drumsko-železničkog mosta, odnosno špansko-italijanskom konzorcijumu „Azvi“.

Doneta odluka o nastavku gradnje Žeželjevog mostaMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije iskazalo je danas zahvalnost Gradu Novom Sadu na odluci kojom će biti regulisana isplata nastavka radova na izgradnji Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

U saopštenju se navodi da je ovom odlukom Novi Sad pokazao svest o značaju projekta izgradnje mosta važnog za sve građane, jer će od sada transferna sredstva AP Vojvodine biti uplaćivana u gradski budžet i prosleđivana izvođaču radova na izgradnji lota dva novog drumsko-železničkog mosta, odnosno špansko-italijanskom konzorcijumu „Azvi“.

Prihvatanjem preporuke resornog ministarstva o tome kako da se prevaziđu administrativni problemi, 23. aprila je postignut dogovor o načinu finansiranja dodatnih radova na mostu.

Zaključkom Vlade Srbije predviđeno je da se ugovorne obaveze pokrajine, koja pokriva dve trećine troškova gradnje, realizuju preko budžeta Novog Sada.

Transferna sredstva iz pokrajine biće raspoređena u posebnom delu odluke o budžetu Grada Novog Sada i preko Zavoda za izgradnju grada, tako da će servisiranje troškova izvođača radova biti finansirano preko tog zavoda.

Na ime izvođača radova treba ukupno da se prebaci još tri miliona evra za dodatne radove.

Žeželjev most je važan za čitavu Srbiju i on će biti deo projekta izgradnje pruge Beograd–Budimpešta. Njegova izgradnja započeta je 10. marta 2011. godine, a predviđeni datum završetka bio je novembar 2013. godine.

Ministarstvo se uključilo kao koordinator u rešavanju zastoja na radovima u maju prošle godine, i do danas je učinilo mnogo kako bi se rešile nedoumice između investitora („Železnice Srbije“), izvođača (JV Azvi–Taddei Horta Coslada) i finansijera (EU, Grad Novi Sad i AP Vojvodina).

Nastavak radova se očekuje nakon majskih praznika, kada počinje da teče novi rok od 20 meseci za završetak kompletnih radova, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik