MMF će odobriti prvu reviziju programa reformi

Bez autora
Jun 25 2015

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je da će se prva revizija programa reformi Vlade, koju je MMF podržao trogodišnjim aranžmanom, sutra naći pred Savetom direktora MMF-a, i da je na osnovu dobijenih informacija kompletan izveštaj preliminarno prošao bez diskusije.Vujović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, povodom uspešne prve revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i odobravanja petogodišnjeg programa saradnje između Srbije i Svetske banke, saopštio da, u skladu sa tim, neće biti diskusije na Savetu direktora MMF-a, već će prva revizija biti odobrena protokom vremena.

MMF će odobriti prvu reviziju programa reformiMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je da će se prva revizija programa reformi Vlade, koju je MMF podržao trogodišnjim aranžmanom, sutra naći pred Savetom direktora MMF-a, i da je na osnovu dobijenih informacija kompletan izveštaj preliminarno prošao bez diskusije.

Vujović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, povodom uspešne prve revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i odobravanja petogodišnjeg programa saradnje između Srbije i Svetske banke, saopštio da, u skladu sa tim, neće biti diskusije na Savetu direktora MMF-a, već će prva revizija biti odobrena protokom vremena.

Prema njegovim rečima, veoma je dobra vest da je izveštaj stigao na vreme i da niko nije imao nijedno jedino pitanje.

To govori da smo vrlo uspešno prošli taj program i otklanja sve dileme o napretku koji je učinjen, istakao je ministar.

Vujović je ponovio da je to veoma dobar rezultat i naveo da je ujedno i priznanje Vladi Srbije i našoj zemlji za uspešno sprovođenje reformi koje su definisane u oktobru prošle godine.

On je potvrdio da će delegacija MMF-a boraviti u Srbiji od 20. do 30. avgusta, kao i da će za nekoliko dana biti završena statistika republičkog budžeta, a do 15. jula i svi drugi elementi.

Vujović je podsetio na to da Misiju MMF-a u avgustu neće predvoditi Zuzana Murgasova, već Džejms Roah.

Očekujemo da neće biti većih problema, iako imamo više teškoća nego što smo planirali, ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, "Železnice Srbije" moraće efikasnije da posluju, dok će EPS morati da smanji tehničke gubitke, s obzirom na to da gubi 16 odsto između struje koja uđe u sistem i one koja se očita na satovima, dok taj procenat u Evropi iznosi oko 5 odsto.

On je naglasio da je Srbija zaključila trogodišnji stend-baj aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti, što znači da je to finansijska pomoć „ispod linije“, samo kao garant spoljne likvidnosti.

Mi nemamo nameru to da koristimo, to je pomoć za spoljnu likvidnost koja nam ne treba, jer imamo devizne rezerve od 10 milijardi evra, objasnio je ministar i dodao da ćemo, ako se dogodi nešto vanredno, imati pravo da koristimo taj novac.

Ta sredstva, kako je objasnio, nemamo pravo da koristimo za deficit, jer to mogu samo zemlje koje nemaju pristup kapitalnim tržištima, što Srbija ima.

Vujović je saopštio i da se deficit budžeta danas približio cifri od 30 milijardi dinara, i ponovio da se nada da će do kraja godine biti prostora za reviziju plata i penzija.

Deficit je, kako je istakao, danas za približno 75 milijardi manji od onog što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), pri čemu je planirano da do kraja juna deficit iznosi oko 105 milijardi dinara.

Vujović je ukazao na to da je godišnji BDP Srbije procenjen na oko 4.000 milijardi dinara, što znači da on za pola godine iznosi približno 2.000 milijardi dinara, i da je do sada ostvaren deficit na nivou između 0,6 do 7 odsto BDP-a.

To je nivo deficita koji je tri puta manji od nivoa koji predviđa Mastriht, naveo je on i dodao da to Srbiju svrstava u grupu tri do četiri najuspešnije zemlje u Evropi po nivou deficita.

Vujović je objasnio da je to rezultat većih poreskih i neporeskih prihoda, u koje ulaze i dividende javnih preduzeća, što do sada nije bila praksa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik