Subvencije od 850.000 KM za zapošljavanje novih radnika i zanatlija

Bez autora
Jun 30 2015

Iz budžeta Grada Banje Luke u ovoj godini će s 850.000 KM biti subvencionirano zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima. Konkurs za dostavljanje zahtjeva za subvencije otvoren je do 16. jula, a zainteresovani se mogu javiti u Gradsku uprava Banje Luke.Od 850.000 KM, 600.000 KM je predviđeno za zapošljavanje i 250.000 KM za samozapošljavanje. Naime, za novo zapošljavanje poslodavci mogu ostvariti pravo na podsticaje za maksimalno deset radnika koji moraju biti prijavljeni najmanje mjesec na evidenciji banjalučke filijale Zavoda za zapošljavanje.

Subvencije od 850.000 KM za zapošljavanje novih radnika i zanatlijaIz budžeta Grada Banje Luke u ovoj godini će s 850.000 KM biti subvencionirano zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

Konkurs za dostavljanje zahtjeva za subvencije otvoren je do 16. jula, a zainteresovani se mogu javiti u Gradsku uprava Banje Luke.

Od 850.000 KM, 600.000 KM je predviđeno za zapošljavanje i 250.000 KM za samozapošljavanje.

Naime, za novo zapošljavanje poslodavci mogu ostvariti pravo na podsticaje za maksimalno deset radnika koji moraju biti prijavljeni najmanje mjesec na evidenciji banjalučke filijale Zavoda za zapošljavanje.

Kada je riječ o subvencijama za samozapošljavanje - one su namijenjene nezaposlenim osobama, koja su najmanje mjesec bile prijavljene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Predviđeno je da privredni subjekti i samostalni preduzetnici koji obavljaju proizvodnu djelatnost za novo zapošljavanje mogu ostvariti pravo na 50 posto od ukupnih sredstava predviđenih za dodjelu subvencija, poslodavci koji obavljaju zanatsku djelatnost - 30 posto, te poslodavci koji obavljaju trgovinsku i uslužnu djelatnost - po 10 posto od ukupnih sredstava predviđenih za dodjelu subvencija.

Za samozapošljavanje osoba u proizvodnim djelatnostima osiguravaju se sredstva u visini od 50 posto od ukupnih sredstava predviđenih za dodjelu subvencija, za samozapošljavanje u zanatskim djelatnostima - 20 posto, za samozapošljavanje osoba koje će se baviti trgovinskom, uslužnom i djelatnošću starih i umjetničkih zanata - osiguravaju se sredstva u visini od po 10 posto od ukupnih sredstava predviđenih za subvencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik