Za mesec dana otkriveno 145 neregistrovanih subjekata

Bez autora
Sep 06 2015

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je od 30. jula ove godine otkriveno 145 subjekata koji su obavljali neregistrovanu delatnost, sa ukupno 428 neprijavljenih radnika.U saopštenju se podseća na to da Inspekcija rada od 30. jula, u skladu sa proširenim ovlašćenjima i nadležnostima prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru, intenzivno kontroliše i neregistrovane subjekte. Inspektori su doneli 145 rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili dalje obavljanje delatnosti, ili vršenje aktivnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je od 30. jula ove godine otkriveno 145 subjekata koji su obavljali neregistrovanu delatnost, sa ukupno 428 neprijavljenih radnika.

U saopštenju se podseća na to da Inspekcija rada od 30. jula, u skladu sa proširenim ovlašćenjima i nadležnostima prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru, intenzivno kontroliše i neregistrovane subjekte.

Inspektori su doneli 145 rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili dalje obavljanje delatnosti, ili vršenje aktivnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Inspekcija kontroliše izvršenje donetih rešenja i ukoliko se utvrdi da neregistrovani subjekt nije postupio po rešenju, već je nastavio sa neregistrovanim radom, inspektori će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Najviše neregistrovanih subjekata bavi se trgovinom, ugostiteljstvom, popravkom i održavanjem motornih vozila, preradom i obradom drveta, zanatskim uslugama i izvođenjem građevinskih radova.

Pored intenzivnih nadzora, Inspekcija rada je pripremila i flajere kao apel neregistrovanim subjektima da posluju u skladu sa zakonom.

Inspektorat za rad će i ubuduće preduzimati mere u okviru svoje nadležnosti kako bi se svi koji rade nelegalno registrovali u odgovarajući registar, i na taj način stavili u ravnopravan položaj sa drugim registrovanim privrednim subjektima, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik