Dodatna provera statističkih i finansijskih izveštaja preduzeća

Bez autora
Oct 25 2015

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da pojedini medijski navodi o velikim gubicima srpskih preduzeća u prošloj godini nisu tačni, već da je reč o kašnjenju statističkih izveštaja koji su rađeni po ranijim računovodstvenim pravilnicima.U saopštenju se navodi da se statistički i finansijski izveštaji na koje se mediji pozivaju zapravo odnose na gubitke preduzeća nastale na negativnim kursnim razlikama u periodu od 2007. do 2013. godine, a ne u 2014. godini, kada se na osnovu novog Zakona o računovodstvu moraju zbirno iskazati.

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da pojedini medijski navodi o velikim gubicima srpskih preduzeća u prošloj godini nisu tačni, već da je reč o kašnjenju statističkih izveštaja koji su rađeni po ranijim računovodstvenim pravilnicima.

U saopštenju se navodi da se statistički i finansijski izveštaji na koje se mediji pozivaju zapravo odnose na gubitke preduzeća nastale na negativnim kursnim razlikama u periodu od 2007. do 2013. godine, a ne u 2014. godini, kada se na osnovu novog Zakona o računovodstvu moraju zbirno iskazati.

Konfuziju u vezi sa periodom nastanka gubitaka izazvali su raniji računovodstveni pravilnici, koji su dozvoljavali firmama da troškove izazvane kursnim razlikama ne iskazuju godinama.

Baš zbog promene računovodstvene metodologije, koja to više ne omogućava, kasne statistički izveštaji privrednih subjekata u Srbiji.

Novi Zakon o računovodstvu i pravilnici tek od 2014. obavezuju preduzeća na to da kursne razlike prikažu kao prihod ili trošak.

Zato je podatak da su finansijski troškovi preduzeća uvećani za 50 odsto u 2014. godini zapravo pokazatelj lošeg rada i prezaduženosti u periodu od 2007. do 2013. godine, preciznije tokom šest godina uoči godine u kojoj se moraju iskazati.

Ministarstvo privrede će, upravo zbog nejasnoća proizašlih iz nagomilanih troškova preduzeća na osnovu starog zakona, a koji se bez odlaganja moraju prikazati po novom zakonu, obaviti dodatnu proveru njihovih statističkih i finansijskih izveštaja, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik