Kina: Smanjenje poreza na automobile može oživeti prodaju

Bez autora
Nov 25 2015

Napori kineskih vlasti da smanje porez na prodaju automobila sa malim motorom mogli bi da ožive rast prodaje u 2016. godini na najvećem svetskom tržištu automobila, ocenjuju analitičari.Prodaja bi, prema ocenama posmatrača, mogla da poraste za između 1,0 i 8,0 odsto u narednoj godini, pošto je zvanični Peking smanjio porez u sklopu nastojanja da poveća raspoloženje kupaca koji su zabrinuti zbog usporavanja rasta kineske privrede.

Napori kineskih vlasti da smanje porez na prodaju automobila sa malim motorom mogli bi da ožive rast prodaje u 2016. godini na najvećem svetskom tržištu automobila, ocenjuju analitičari, a prenosi Rojters.

Prodaja bi, prema ocenama posmatrača, mogla da poraste za između 1,0 i 8,0 odsto u narednoj godini, pošto je zvanični Peking smanjio porez u sklopu nastojanja da poveća raspoloženje kupaca koji su zabrinuti zbog usporavanja rasta kineske privrede.

U većini prognoza je primetna zabrinutost povodom neizvesnosti koja trenutno vlada na kineskom tržištu automobila, kao i u pogledu posledica rezanja poreza, ali bi, isto tako, projekcije za 2016. godinu mogle doneti poboljšanje u odnosu na rast od 2,0 odsto prognoziran za ovu godinu.

Na najvećem kineskom sajmu automobila u Guangdžou, potpredsednik prodaje nemačkog Folksvagena (VW) za Kinu, Vajming So, prognozirao je da će kinesko tržište putničkih automobila u narednoj godini ostvariti rast između tri i pet odsto.

"Biće bolje nego u 2015. godini, ali ne tako dobro kao ranije", rekao je on.

Kineskom automobilskom sektoru, koji je decenijama uživao u dvocifrenom rastu prodaje, i dalje preostaje značajno restrukturiranje, ocenjuje Rojters.

Poslednje smanjenja poreza na prodaju automobila sa 1,6-litarskim motorom ili manjim uvedeno je 1. oktobra, nakon što je prodaja pretila da sklizne u negativnu zonu zbog posrtanja privrede.

"Slično tome, kineske vlasti su 2009. godine snizile poreze, s cijem podizanja prodaje automobila", izjavio je analitičar konsultantske kompanije LMC Automotiv konsalting, Džong Dženg.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik