Od 1. jula isplata naknada porodiljama direktno na račun

Bez autora
Jan 10 2016

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ne umanjuje nijedno već postojeće pravo, već olakšava porodiljama uslove za ostvarivanje prava.U saopštenju, izdatom povodom saopštenja Autonomnog ženskog centra i objava u pojedinim medijima u kojima se navodi da će po novom zakonu porodiljama biti drastično smanjena primanja, odnosno da će se smanjiti budžetska izdvajanja za porodilje i povećati siromaštvo već siromašnih porodica, navodi se da je novina u predlogu zakona način obračuna porodiljske naknade.

Od 1. jula isplata naknada porodiljama direktno na računMinistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ne umanjuje nijedno već postojeće pravo, već olakšava porodiljama uslove za ostvarivanje prava.

U saopštenju, izdatom povodom saopštenja Autonomnog ženskog centra i objava u pojedinim medijima u kojima se navodi da će po novom zakonu porodiljama biti drastično smanjena primanja, odnosno da će se smanjiti budžetska izdvajanja za porodilje i povećati siromaštvo već siromašnih porodica, navodi se da je novina u predlogu zakona način obračuna porodiljske naknade.

Kao osnov za utvrđivanje naknade, umesto dosadašnje osnovne zarade uvećane za minuli rad (bez obračuna prekovremenog rada, noćnog rada, bonusa ...) u poslednjih 12 meseci, prema Nacrtu zakona u obračun ulazi osnovica na koju su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje u periodu od 18 meseci pre otvaranja porodiljskog bolovanja.

To znači da će većina zaposlenih porodilja ostvarivati veću naknadu jer će im u obračun ući ukupna, a ne kao do sada osnovna zarada koju su ostvarile u datom periodu.

Manji broj porodilja će imati naknadu nižu od svoje poslednje zarade. To se odnosi samo na one žene koje su radni odnos zasnovale u toku trudnoće ili su radile kraće od 18 meseci, kao i one kojima je zarada, u odnosu na zarade ostalih zaposlenih u istom preduzeću, znatno uvećana u mesecima pred porođaj.

Ova mera je uvedena kako bi se sprečile uočene zloupotrebe u vezi sa fiktivnim zapošljavanjem i višestrukim uvećanje zarade zaposlenoj nakon saznanja za trudnoću. Da država brine o budućim majkama pokazuje i promena načina isplate porodiljske naknade.

Naime, od 1. jula 2016. godine Ministarstvo će naknadu isplaćivati direktno porodiljama na njihov račun, a ne poslodavac kao do sada. Time će biti omogućeno da žene redovno dobijaju svoja primanja, čime neće više zavisiti od samovolje ili finansijskih mogućnosti poslodavca.

Važna novina Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom jeste i to da je proširen krug lica koja mogu ostvariti pravo na porodiljsko odsustvo.

Po prvi put, pravo na naknadu prihoda po osnovu rođenja i nege deteta moći će da ostvare žene koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, koje samostalno obavljaju delatnost, kao i žene koje obavljaju ili su u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta, po osnovu ugovora obavljale privremene i povremene poslove. Dužina trajanja njihovog porodiljskog odsustva je godinu dana, bez obzira na redosled rađanja deteta.

Manipulacija Autonomnog ženskog centra jeste iznošenje tvrdnje da, iako je najavljivano, Nacrt ne predviđa naknade za nezaposlene porodilje. Ministarstvo podseća na to da nezaposlene porodilje nikada i ni po jednom zakonu nisu u našoj zemlji imale pravo na nadoknadu koja, inače, proističe iz radnog odnosa.

Korišćenjem podataka Centralnog registra i Poreske uprave biće smanjen i broj potrebnih dokumenata, pa će porodiljama biti olakšan i postupak ostvarivanja prava. Uslovi za ostvarivanje prava na dečiji dodatak suštinski nisu menjani. Novina je potvrda o redovnom pohađanju škole koju će svaka tri meseca u toku školske godine (ne kalendarske) od obrazovne institucije pribavljati služba dečije zaštite.

Ovim će biti izbegnuta dosadašnja praksa jednog broja roditelja da ostvaruju pravo na dečiji dodatak za dete koje ne pohađa redovno nastavu već, bez neposredne brige roditelja, vreme provodi obavljajući aktivnosti neprimerene svom uzrasti i često protivzakonite (na primer prosjačenje).

Redovno školovanje dece obavezno je po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a ova mera je stimulans da se deca zadrže na školovanju, a ne da o njihovom obrazovanju niko ne vodi brigu. Pravo na dečiji dodatak neće biti uskraćeno ukoliko je neredovno pohađanje škole posledica bolesti deteta.

Nacrt zakona predviđa i da iznos dečijeg dodatka za roditelje deteta sa smetnjama u razvoju i deteta sa invaliditetom, kao i deteta koje ostvaruje dodatak za pomoć i negu drugog lica, bude uvećan za 50 odsto.

Neistinite su, tendenciozne i neargumentovane tvrdnje navedene u objavama Autonomnog ženskog centra i pojedinih medija u vezi sa sadržajem Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, odnosno pravima porodilja i socijalno ugroženih porodica sa decom.

Tekst Nacrta je dostupan na sajtu Ministarstva za rad www.minrzs.gov.rs. Svi zainteresovani su imali prilike da se upoznaju sa tekstom Nacrta i svoje predloge, komentare i sugestije iznesu u toku javne rasprave, koja je završena 6. januara, podseća se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik