Kinezi preuzimaju i Singentu

Bez autora
Feb 03 2016

Kineska državna hemijska korporacija, KemČajna ponudila je danas 43 milijarde dolara za kupovinu gigantskog švajcarskog proizvođača pesticida Singente, što bi bila najveća akvizicija jedne kineske firme u inostranstvu ikada.Švajcarska kompanija sa sedištem u Bazelu, preporučila je akcionarima da prihvate ponudu gotovinsku ponudu KemČajne, koja je ekvivalentna iznosu od 480 švajcarskih franaka po akciji. Menadžment Singente je ocenio da "predložena transakcija uvažava interese svih akcionara", i da će ovaj posao omogućiti dalju ekspanziju prisutnosti kompanije na tržištima u usponu, posebno u Kini.

Kinezi preuzimaju i SingentuKineska državna hemijska korporacija, KemČajna (ChemChina) ponudila je danas 43 milijarde dolara za kupovinu gigantskog švajcarskog proizvođača pesticida Singente, što bi bila najveća akvizicija jedne kineske firme u inostranstvu ikada.

Švajcarska kompanija sa sedištem u Bazelu, preporučila je akcionarima da prihvate ponudu gotovinsku ponudu KemČajne, koja je ekvivalentna iznosu od 480 švajcarskih franaka (482 dolara) po akciji, prenosi agencija AP.

Kako izveštava Frans pres, menadžment Singente je ocenio da "predložena transakcija uvažava interese svih akcionara", i da će ovaj posao "omogućiti dalju ekspanziju prisutnosti kompanije na tržištima u usponu, posebno u Kini".

Ova akvizicija bi nadmašila ugovor honkoškog Unikoma o kupovini kineske Netkom grupe iz 2008. godine vredan 28 milijardi dolara, prema podacima "Blumberga".

Kako ocenjuje agencija AP, ovo preuzimanje je deo globalnog pohoda kineskih kompanija koje nastoje da se rašire po svetu, kako bi se suprotstavile usporavanju poslovanja "kod kuće".

Prošlog meseca je kineski proizvođač aparata za domaćinstvo, Hajer grupa, kupila biznis s kućnim aparatima Dženeral Elektrika, dok je konglomerat Vanda grup preuzeo holivudski studio Ledžendari Entertejment, podseća američka agencija.

KemČajna, sa centralom u Pekingu, će po okončanju posla, koji bi trebalo da bude finalizovan do kraja godine, zadržati postojeći menadžment Singente.

"Ova transakcija minimizira poremećaje u poslovanju", izjavio je predsednik Singente Majkl Demar, dodajući da je "ona usmerena na rast na globalnom nivou, posebno u Kini i drugim tržištima u nastajanju, i omogućava dugoročno ulaganje u inovacije''.

Prošlog meseca, KemČajna je kupila nemačkog proizvođača mašina, kompaniju Kraus Mafei, za oko 1,0 milijardu dolara i preuzela 12 odsto udela u švajcarskoj firmi za trgovinu energijom, Mercuria. U martu prošle godine kupili su italijanskog proizvođača guma, Pirelija, podseća AP.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik