Zadrugama godinu dana da se prilagode novom zakonu

Bez autora
Feb 04 2016

Kako će izgledati proces prevođenja društvene svojine u zadružnu, šta će biti uloga zadružne revizije i kako je regulisano osnivanje novih zadruga samo su neke od tema danas održanog skupa o primeni novog Zakona o zadrugama.A ono što će sve zadruge morati da učine kao prvi korak u usaglašavanju sa Zakonom jeste da prilagode svoja osnivačka akta i izmene prijave agenciji za privredne registre, a za to će na raspolaganju imati godinu dana, čulo se na ovom skupu održanom u Privrednoj Komori Vovjodine.

Zadrugama godinu dana da se prilagode novom zakonuKako će izgledati proces prevođenja društvene svojine u zadružnu, šta će biti uloga zadružne revizije i kako je regulisano osnivanje novih zadruga samo su neke od tema danas održanog skupa o primeni novog Zakona o zadrugama.

A ono što će sve zadruge morati da učine kao prvi korak u usaglašavanju sa Zakonom jeste da prilagode svoja osnivačka akta i izmene prijave agenciji za privredne registre, a za to će na raspolaganju imati godinu dana, čulo se na ovom skupu održanom u Privrednoj Komori Vovjodine.

Da zakon koji definiše pravila funkcionisanja zadruga ne bude samo mrtvo slovo na papiru Zadružni Savez Vojvodine organizovao je skup sa idejom da zadrugarima razjasni sve nedoumice o načinu njegove praktične primene, tim više što je u izradi tog važnog akta i sam učestvovao.

Usvojen krajem protekle, a u primeni od sedmog januara 2016. Godine, Zakon o zadrugama otvara novo poglavlje zadrugarstva na način da pre svega stimuliše osnivanje novih i unapređuje poslovanje postojećih zadruga, rekao je za RTV predsednik Zadružnog Saveza Vojvodine Radislav Jovanov.

Zakon pored ostalog precizira da zadrugu može osnovati najmanje pet fizičkih lica. Ulozi zadrugara čine osnovni kapital zadruge koji treba da iznosi minimalno stotinu dinara. Zadružnim pravilima određuje se i najmanji pojedinačni ulog i on ne mora biti jednak za sve osnivače. Najdelikatniji segment zadružne problematike jeste pitanje svojine.

Kontrola sprovođenja zakona je pod ingerencijom zadružne revizije koja će se obavljati svake dve godine, a ukoliko za to bude bilo potrebe i češće.

Zadrugari kažu da su moderano zakonsko rešenje čekali više od 20 godina, te da je njegovo kašnjenje zadrugratsvu u celini nesumnjivo nanelo štetu, a od novog zakona mnogo očekuju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik