Gorivo jeftinije i do 13 feninga

Bez autora
Feb 07 2016

Cijena goriva u RS nastavila je da pada, a u odnosu na prošlu sedmicu na pojedinim pumpama ono je jeftinije i do 13 feninga po litru. Međutim, to ni ovaj put neće uticati na pojeftinjenje robe i usluga koje zavise i od cijena nafte i naftnih derivata.Cijena goriva na pumpama u RS je za nepuna dva mjeseca padala i do šest puta. To znači da je gorivo, u odnosu na početak decembra, pojeftinilo za oko 30 feninga. Na banjalučkim pumpama ističu da su prethodne promjene cijena goriva bile logične, jer je i nabavna bila niža. Međutim, sad se dešavaju kontradiktorne stvari, jer dok nabavne cijene skaču, gorivo na pumpama i dalje pojeftinjuje.

Gorivo jeftinije i do 13 feningaCijena goriva u RS nastavila je da pada, a u odnosu na prošlu sedmicu na pojedinim pumpama ono je jeftinije i do 13 feninga po litru. Međutim, to  ni ovaj put neće uticati na pojeftinjenje robe i usluga koje zavise i od cijena nafte i naftnih derivata.

Cijena goriva na pumpama u RS je za nepuna dva mjeseca padala i do šest puta. To znači da je gorivo, u odnosu na početak decembra, pojeftinilo za oko 30 feninga.

Na banjalučkim pumpama ističu da su prethodne promjene cijena goriva bile logične, jer je i nabavna bila niža. Međutim, sad se dešavaju kontradiktorne stvari, jer dok nabavne cijene skaču, gorivo na pumpama i dalje pojeftinjuje.

Prema riječima direktora banjalučkog "Krajinapetrola" Milovana Bajića radi se o kratkoročnom pojeftinjenju, jer bi cijene goriva veće od utorka mogle biti veće.

Bajić je objasnio da se trenutno odvija tržišna utakmica između velikog broja distributera, a sve kako bi rasprodali ogromne zalihe, što potrošačima ide naruku.

- Nekim cijenama sam prilično zbunjen. Samo se pitam otkud tako ekstremno niske cijene na pojedinim pumpama, jer one se nikako ne uklapaju u kalkulaciju. Da li vrše baždarenje pištolja za sipanje goriva, pa se vjerovatno sipa manja količina - pita se Bajić, ne krijući sumnju u kvalitet goriva na tim pumpama.

Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak kaže da distributeri konstantno prate kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu i shodno tome koriguju cijene čim dođe do promjena.

Dodao je da je pojeftinjenje goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj usko povezano sa cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu, kao i sa kursom dolara od koga takođe zavisi po kojoj cijeni će distributeri nabavljati naftu u RS.

- Takođe, u RS tržište je regulisano na principu slobodnog formiranja cijena i distributeri nafte i naftnih derivata imaju mogućnost da sami određuju kada i koliko će promijeniti cijenu svojih proizvoda. S obzirom na to da u RS ima veliki broj pumpi, velika konkurencija je takođe jedan od faktora koji određuje cijenu goriva - kazao je Berak, ističući da je teško očekivati dalji pad cijene goriva.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković rekao je da uprkos padu cijena goriva, pojeftinjenja robe i usluga nema ni na vidiku.

- Siguran sam da u RS, uprkos sve nižim cijenama nafte, ništa neće pojeftiniti. Ne sjećam se da ikad to i desilo. Međutim, čim cijene nafte skoče i sve drugo poskupi - rekao je Bošković, dodajući da su tek prevoznici priča za sebe.

Da neće doći do pojeftinjenje prevoza potvrdio je predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić.

- Do male korekcije u cijenama prevoza doći će jedino kada cijena goriva bude 1,20 KM, u što čisto sumnjam da će se dogoditi. Zahvaljujući ovim cijenama nafte, prevoznici prvi put posluju pozitivno - rekao je Grbić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik