Svi podaci o katastru i nekretninama prvi put na jednom mjestu

Bez autora
Feb 07 2016

Svi potrebni podaci vezani uz registraciju nekretnina, temeljne geodetske radove, topografsko-kartografsku djelatnost, registar prostornih jedinica, procjenu vrijednosti nekretnina, u Federaciji BiH bit će konačno objedinjeni na jednom mjestu nakon što je federalna Vlada nedavno usvojila tekst nacrta zakona o izmjeri i registraciji nekretnina.Predloženim zakonom katastar i zemljišna knjiga povjeravaju se na vođenje jednoj instituciji, vode se u jedinstvenoj bazi podataka, a zadržavaju sve svoje dosadašnje temeljne odrednice kada je riječ o njihovu sadržaju i proceduri vođenja.

Svi podaci o katastru i nekretninama prvi put na jednom mjestuSvi potrebni podaci vezani uz registraciju nekretnina, temeljne geodetske radove, topografsko-kartografsku djelatnost, registar prostornih jedinica, procjenu vrijednosti nekretnina…, u Federaciji BiH bit će konačno objedinjeni na jednom mjestu nakon što je federalna Vlada nedavno usvojila tekst nacrta zakona o izmjeri i registraciji nekretnina, piše Večernji list BiH.

Predloženim zakonom katastar i zemljišna knjiga povjeravaju se na vođenje jednoj instituciji, vode se u jedinstvenoj bazi podataka, a zadržavaju sve svoje dosadašnje temeljne odrednice kada je riječ o njihovu sadržaju i proceduri vođenja.

Kad novi zakon zaživi u praksi, sve institucije, privatna i javna poduzeća, građani i njihove udruge u poslovima urbanizma, projektiranja, prostornog planiranja, izrade prostornih informacijskih sustava, izvođenja građevinskih radova, obavljanja komunalnih djelatnosti i drugih poslova za koje su potrebni geometrijski i opisni podaci o nekretninama i vodovima dužni su koristiti isključivo podatke iz službenih kartografsko-topografskih baza, kao i podatke iz registra nekretnina i katastra vodova.

Pri postupku izdavanja odobrenja za upotrebu za građevinske objekte investitor je dužan mjerodavnom organu dostaviti geodetsku snimku izvedenog stanja objekta i objekata komunalne infrastrukture koji su sagrađeni pri izgradnji objekata. S druge strane, mjerodavni sudovi i organi uprave koji odlučuju o pravima na nekretnine dužni su u odlukama označavati nekretnine podacima iz katastra nekretnina, kao i pravomoćne odluke dostavljati nadležnim organima u svrhu provođenja promjena u registru nekretnina.

Prvi put u Federaciji BiH se uređuju i područje katastra vodova te područja kartografsko-topografske djelatnosti, registra prostornih jedinica i adresnog registra, procjene vrijednosti nekretnina, kao i posebno važno područje infrastrukture prostornih podataka koje je usklađeno s INSPIRE smjernicom Europske unije.

Uređenje ovih područja predstavlja značajan iskorak u zakonodavnom okviru Federacije BiH i predstavlja dobar preduvjet za nove investicije i ukupni ekonomski napredak. Predlagači novog zakon napominju kako postojeće stanje službenih registara katastra i zemljišnih knjiga predstavlja veliku kočnicu ekonomskom razvitku, u prvom redu zbog njihove neažurnosti, iz čega, naravno, proizlazi pravna nesigurnost.

“Donošenje ovog zakona osigurat će pravni okvir za rješavanje problema sporosti, čime će se povećati pravna sigurnost. Sigurno vlasništvo je preduvjet za upisivanje hipoteka na nekretninama kod banaka. Poznata je činjenica kako su upravo hipotekarni krediti osnova za razvitak gospodarstva. Može se zaključiti kako će donošenje ovih zakona imati gotovo izravan učinak na podizanje razine investicija u Federaciji BiH”, piše, između ostaloga, u objašnjenju federalne Vlade.

Nova zakonska rješenja “pogurat će” razvoj privatnog sektora u geodetskoj djelatnosti, što u kvantitativnom smislu i ne donosi velike rezultate, ali kvalitativno će dovesti do povećanja razine usluga u geodetskom sektoru, što će se neizbježno pozitivno odraziti na povezane sektore, u prvom redu graditeljstvo i sektor nekretnina.

Sređena evidencija registra nekretnina će na taj način također doprinijeti povećanju razine gospodarskih aktivnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik