Odgođena odluka o povećanju akciza

Bez autora
Apr 27 2016

Savjet ministara BiH odgodio je izjašnjavanje o predloženom povećanju akciza, zaključivši da je potrebno dodatno usaglašavanje. Razmotren je Nacrt zakona o dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim je predviđeno povećanje akcize na pivo, alkoholna pića i prirodne rakije, gorivo i auto-gas.Savjet ministara je podržao prijedlog koji se odnosi na akcize na gorivo za autoputeve i puteve, ali u vezi sa pitanjem akciza na alkohol, pivo i neka bezalkoholna pića koje bi bile usmjerene u zdravstveni sektor ima otvorenih pitanja i neusaglašenosti.

Odgođena odluka o povećanju akcizaSavjet ministara BiH odgodio je juče izjašnjavanje o predloženom povećanju akciza, zaključivši da je potrebno dodatno usaglašavanje.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa razmotren je Nacrt zakona o dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim je predviđeno povećanje akcize na pivo, alkoholna pića i prirodne rakije, gorivo i auto-gas.

- Savjet ministara je podržao prijedlog koji se odnosi na akcize na gorivo za autoputeve i puteve, ali u vezi sa pitanjem akciza na alkohol, pivo i neka bezalkoholna pića koje bi bile usmjerene u zdravstveni sektor ima otvorenih pitanja i neusaglašenosti. Jednoglasno je podržan prijedlog akciza za "plavi dizel".

Stoga je odlučeno da u jedan zakon bude objedinjeno pitanje "plavog dizela" i akciza na gorivo za autoputeve i puteve, s obzirom na to da su paralelno vođeni procesi za te izmjene - rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je u februaru prijedlog za povećanje akcize na naftu i naftne derivate, pivo i alkoholna pića i prirodne rakije.

U martu je predloženo i povećanje akcize na bezalkoholna gazirana pića. Predstavnici poslovnih asocijacija i privrednici usprotivili su se povećanju akciza, upozorivši da bi to bilo pogubno za domaću privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik