Nemački Bajer pregovara o preuzimanju Monsanta

Bez autora
May 19 2016

Nemački farmaceutski div Bajer AG saopštio je danas da je u pregovorima za preuzimanje američkog proizvođača GMO semena, Monsanta, povodom višenedeljnih medijskih spekulacija na ovu temu.Direktori Bajera sastali su se nedavno sa menadžmentom Monsanta radi privatnih razgovora o akviziciji te kompanije, saopštila je nemačka firma sa sedištem u Leverkuzenu. Predložena kombinacija bi osnažila lidersku poziciju Bajera kao globalnog inovatora na polju prirodnih nauka u ključnim segmentima, i stvorila vodeće integrisano preduzeće u oblasti agrara.

Nemački Bajer pregovara o preuzimanju MonsantaNemački farmaceutski div Bajer AG saopštio je danas da je u pregovorima za preuzimanje američkog proizvođača GMO semena, Monsanta, povodom višenedeljnih medijskih spekulacija na ovu temu.

"Direktori Bajera sastali su se nedavno sa menadžmentom Monsanta radi privatnih razgovora o akviziciji te kompanije", saopštila je nemačka firma sa sedištem u Leverkuzenu, a prenosi agencija Frans pres.

"Predložena kombinacija bi osnažila lidersku poziciju Bajera kao globalnog inovatora na polju prirodnih nauka u ključnim segmentima, i stvorila vodeće integrisano preduzeće u oblasti agrara", navodi se u saopštenju.

Saopštenje Bajera usledilo je posle sinoćne informacije koju je medijima uputila američka kompanija Monsanto sa sedištem u Sent Luisu, u Misuriju, u kojoj je navela da je dobila "neprijateljsku ponudu za preuzimanje".

"Povodom nedavnih medijskih napisa, kompanija Monsanto obaveštava da je dobila neželjeni, neobavezujući predlog od Bajera AG za potencijalnu akviziciju Monsanta, što je predmet koji zahteva detaljno razmatranje, regulatorna odobrenja i druge uslove", navodi se u saopštenju.

Akcije Monsanta skočile su prošle nedelje nakon vesti da bi mogao da dobije ponudu za preuzimanje od Bajera vrednu 40 milijardi dolara ili više.

U saopštenjima dve kompanije nije spomenut nikakav dolarski iznos predložene ponude, prenosi francuska agencija.

Švajcarska Singenta je prošle godine odbila "neprijateljsku ponudu" Monsanta, a kasnije je prihvatila da je kupi Kineska Nacionalna Hemijska Korporacija za 43 milijarde dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik