Milijarda maraka stigla na prebijanje

Bez autora
May 19 2016

Učesnici druge multilateralne kompenzacije u Srpskoj prijavili su za prebijanje obaveze teške oko milijardu maraka.Zbog velike zainteresovanosti prvobitni rok za prijavu obaveza do 16 časova produžen je za sat, a nakon toga na Banjalučkoj berzi je obavljena kompenzacija. Do 16 časova 1.586 subjekata prijavilo je obaveze u iznosu od 993 miliona KM, čime su potvrđena velika očekivanja organizatora i učesnika pred drugu rundu prebijanja dugova.

Milijarda maraka stigla na prebijanjeUčesnici druge multilateralne kompenzacije u Srpskoj prijavili su za prebijanje obaveze teške oko milijardu maraka.

Zbog velike zainteresovanosti prvobitni rok za prijavu obaveza do 16 časova produžen je za sat, a nakon toga na Banjalučkoj berzi je obavljena kompenzacija.

Do 16 časova 1.586 subjekata prijavilo je obaveze u iznosu od 993 miliona KM, čime su potvrđena velika očekivanja organizatora i učesnika pred drugu rundu prebijanja dugova. Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nisu bili poznati rezultati kompenzacije.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić kaže da je unos obaveza produžen do 17 časova kako bi svi učesnici stigli unijeti u sistem svoje obaveze koje su dospjele do 1. aprila.

- Vjerujem da će ova multilateralna kompenzacija biti uspješnija od prve i baš zbog toga je rok za prijavu produžen - kaže Božić.

U prvoj obaveznoj i dvije dodatne multilateralne kompenzacije, koje su realizovane od 26. oktobra do 10. novembra prošle godine, prebijeno je 164,26 miliona KM duga. Dobri rezultati premijerne multilateralne kompenzacije ulili su optimizam i u poslovnu zajednicu kojoj je nelikvidnost i naplata potraživanja jedan od najvećih problema.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da su očekivanja poslovne zajednice od druge multilateralne kompenzacije velika, jer je riješena bojazan koja je vladala među privrednicima pred prvu rundu prebijanja dugova.

- Privredna komora RS je u saradnji sa Banjalučkom berzom prošle sedmice organizovala tri seminara kako bi privrednicima približila proces prebijanja dugova i vjerujem da će u kompenzaciji učestvovati veliki broj firmi - kaže Blagojević.

Privredna komora RS je i inicirala usvajanje i izmjene zakonske regulative kako bi bio otvoren prostor za multilateralnu kompenzaciju i bar djelimično bila smanjena nelikvidnost.

- O ozbiljnosti problema najbolje govori podatak da su potraživanja od kupaca u zemlji lani iznosila 2,711 milijardi KM, što je za 3,4 odsto više u odnosu na 2014. godinu - kaže Blagojević.

Učesnici će danas i u petak moći zaključivati multilateralne cesije, ciljane dodatne kompenzacije ili prodavati potraživanja. Obavezne multilateralne kompenzacije u RS biće sprovođene dva puta godišnje

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik