Bregzit šalje kunu, lev, lej, krunu, forintu i zlot u istoriju?

Bez autora
Jun 30 2016

Nakon što je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju, osam zemalja članica koje još ne koriste evro kao službeno sredstvo plaćanja možda će morati hitno da uvedu zajedničku evropsku valutu.Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker mogao bi da nametne ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji. Junker nakon Bregzita želi što brže da poveže ostale članice EU zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u celini.

Bregzit šalje kunu, lev, lej, krunu, forintu i zlot u istoriju?Nakon što je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju, osam zemalja članica koje još ne koriste evro kao službeno sredstvo plaćanja možda će morati hitno da uvedu zajedničku evropsku valutu, piše britanski "Dejli ekspres".

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker mogao bi da nametne ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji, navodi britanski list.

Junker nakon Bregzita želi što brže da poveže ostale članice EU zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u celini, prenosi regionalna televizija N1.

I nemački Frankfurter algemajne cajtung, takođe, navodi da će se nakon Bregzita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Uprkos prozivkama, Junker nastavlja s pritiskom što je u skladu s planom hitnog uvođenja evra u zemljama koje ga još ne koriste, piše Dejli ekspres.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Evropske unije, dosadašnji evropski poverenik za finansije, Britanac Lord Hil podneo je ostavku, a na njegovo je mesto došao Valdis Dombrovskis, koji je već ranije iskazivao svoj čvrsti stav o uvođenju evra u sve zemlje članice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik