Verajzon preuzima Jahu za 4,83 milijarde dolara

Bez autora
Jul 26 2016

Američka telekomunikaciona kompanija Verajzon potvrdila je da kupuje internet delatnost Jahua za sumu od 4,83 milijarde dolara.Internet poslovanje Jahua će, prema rečima izvršnog direktora Verajzona Lovela Mekadama, biti integrisano u nedavno preuzetu kompaniju AOL, što će rezultirati stvaranjem vodeće globalne medijske kompanije i pomoći će povećanju naših prihoda u sektoru digitalnog oglašavanja.

Verajzon preuzima Jahu za 4,83 milijarde dolaraAmerička telekomunikaciona kompanija Verajzon (Verizon) potvrdila je da kupuje internet delatnost Jahua za sumu od 4,83 milijarde dolara, javlja agencija AP.

Internet poslovanje Jahua će, prema rečima izvršnog direktora Verajzona Lovela Mekadama, biti integrisano u nedavno preuzetu kompaniju AOL, što će rezultirati "stvaranjem vodeće globalne medijske kompanije i pomoći će povećanju naših prihoda u sektoru digitalnog oglašavanja", prenosi francuska agencija Frans pres.

Transakcija bi, kako prenosi AP, trebalo da bude realizovana u prvom kvartalu 2017. godine.

Brojni mediji su već prethodno izvestili da će ključni internet biznis Jahua biti prodat američkoj telekomunikacionoj kompaniji Verajzon za sumu od 4,8 milijardi dolara, a američki list Njujork tajms je preneo da će iz postignutog dogovora biti izuzet udeo koji Jahu ima u kineskom onlajn gigantu Alibabi i u Jahu Japanu.

Ovaj sporazum je pokazatelj dramatičnog pada Jahua, čija je tržišna vrednost, pre kolapsa dot.com tržišta 2000. godine, iznosila preko 100 milijardi dolara, da bi 2008. godine dobio ponudu od Majkrosofta za preuzimanje u vrednosti od 44 milijarde dolara.

Jahu je polovinom prošle godine zapošljavao 11.000 ljudi, dok je na kraju 2014. godine imao 12.500 zaposlenih.

Zbog povećane konkurencije u liku Gugla i Fejsbuka, Jahu nije uspeo da proširi svoje internetsko poslovanje, niti da značajnije poveća prihode od oglašavanja. Zato je u proteklih godinu dana, akcija Jahua izgubila oko trećinu svoje vrednosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik