Svinjetina skuplja zbog više cene tovljenika

Bez autora
Jul 27 2016

Svinjsko meso poskupelo je i za kilogram buta potrebno je izdvojiti oko 479 dinara. Poskupljenje se desilo zbog rasta cena tovljenika koji su samo do pre godinu dana koštali od 105 do 130 dinara, a sada se cena usled veće potražnje svinja kojih nema dovoljno na tržištu kreće i do 200 dinara.Prema najavama koje su se mogle čuti proteklih dana, cena svinjskog mesa bi i dalje mogla da ima rastući trend. Veliki otkupljivači tovljenika smatraju da je jedan od razloga za poskupljenje i činjenica da su mnogi proizvođači odustajali od tova, što je dovelo do nestašice svinja.

Svinjetina skuplja zbog više cene tovljenikaSvinjsko meso poskupelo je i za kilogram buta potrebno je izdvojiti oko 479 dinara. Poskupljenje se desilo zbog rasta cena tovljenika koji su samo do pre godinu dana koštali od 105 do 130 dinara, a sada se cena usled veće potražnje svinja kojih nema dovoljno na tržištu kreće i do 200 dinara.

Prema najavama koje su se mogle čuti proteklih dana, cena svinjskog mesa bi i dalje mogla da ima rastući trend. Veliki otkupljivači tovljenika smatraju da je jedan od razloga za poskupljenje i činjenica da su mnogi proizvođači odustajali od tova, što je dovelo do nestašice svinja.

"Ta niska cena koja je išla i do čak 105 dinara godinu dana je mučila poljoprivrednike. Kasnije je cena porasla na 130 dinara što je i dalje bilo nisko i normalno je da su oni u jednom momentu odustali od tova, ispraznio se stočni fond i sada je sezona i tražnja je povećana za svinjskim mesom i normalno je da se cena kreće do 200 dinara", kaže Milena Ćosović komercijalni direktor firme Mrkšićevi salaši.

Što se tiče proizvođača tovljenika, oni su i dalje nezadovoljni, jer kako kažu, cena od 190 dinara ne može da nadoknadi gubitke koje su stočari imali u prethodnih par proizvodnih cilkusa.

"Toliko dugo je bila niska cena da nam sada ništa ne vredi što je cena otišla na 200 dinara jer to ne može da nam nadomesti gubitke koje smo imali", kaže Nikola Milić, stočar iz Šašinaca.

Kako se procenjuje, ovakva, a možda i nešto viša cena tovljenika, a samim tim i svinjskog mesa u maloprodaji, mogla bi da se zadrži do oktobra meseca.

Analitičar: Poskupljenje svinjskog mesa posledica prekomernog uvoza

Problemi na tržištu svinjskog mesa i moguć rast maloprodajnih cena čak i do 50 odsto, posledica su prekomernog uvoza, koji je naneo veliku štetu, a koji je svojevremeno inicirala klanična industrija uz podršku Vlade Srbije, ocenio je danas agrarni analitičar Vojislav Stanković.

"Uvoz živih svinja krenuo je na inicijativu upravo asocijacija proizvođača među kojima dominira klanična industrija. Tu inicijativu je podržala vlada i sadašnja situacija je danak toj pogrešnoj uvoznoj politici", rekao je Stanković u intervjuu za portal Agrosmart.

On je dodao da je na trenutnu situaciju na tržištu uticalo i to što je, kao tipičan sezonski faktor, potrošeno meso iz prethodnog ciklusa tova i sada se ulazi u novi ciklus.

"Nije reč ni o kakvoj povećanoj potrošnji svinjskog mesa, kako se ovih dana moglo čuti", rekao je Stanković. On je naveo da je prošle godine u Srbiji ostvarena vrednost proizvodnje svinja od 622 miliona američkih dolara, sa udelom 34,1 odsto u ukupnoj stočarskoj proizvodnji i rastom od 3,84 odsto.

"Međutim, i pored tako dobrih rezultata preko 120 miliona dolara dato je na uvoz živih svinja, odnosno na oko 350.000 komada, te svežeg, rashlađenog, zamrznutog, osušenog i mesa u salamuri, od 45 do 50 hiljada tona", rekao je Stanković.

Najveći proizvođači svinja i klaničari u Srbiji najavili su poskupljenje ovog mesa i do 200 dinara po kilogramu, a kao razlog za ovako veliko poskupljenje od gotovo 50 odsto naveli su drastično smanjen broj tovljenika.

Agrosmart navodi da su mnogi stočari u Sremu i Mačvi bili prinuđeni da odustanu od tova jer otkupne cene nisu pokrivale troškove proizvodnje.

Tabaković: Poskupljenje svinjskog mesa uticaće na veću inflaciju

Poskupljenje svežeg svinjskog mesa moglo bi da poveća inflaciju za 0,32 do 0,56 odsto, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

"Ako svinjsko meso s kostima poskupi za 16,2 do 36 odsto, očekujemo da će pogurati inflaciju od 0,32 do 0,56 odsto", rekla je Tabaković na predstavljanju izveštaja NBS o finansijskoj stabilnosti za 2015. Ona je rekla da bi u slučaju poskupljenja međugodišnja inflacija u julu iznosila između 1,4 i 1,6 odsto, umesto 1,1 odsto.

Ona je rekla da bi inflacija trebalo da se vrati u ciljani okvir od četiri plus minus 1,5 odsto krajem ove ili početkom 2017. godine.

Svinjsko meso u prodavnicama proteklih nekoliko dana poskupelo je od 35 do 40 odsto, a prema oceni proizvođača razlog povećanja cene je porast otkupne cene tovljenika koja je, kako navode, sada realna i dostigla je evropski prosek.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik