Kina spaja čeličane, Hestil deo državnog džina?

Bez autora
Aug 01 2016

Kina razmatra temeljitu reformu industrije čelika, s ciljem da glavne proizvođače konsoliduje u dva državna giganta, jedan na severu a drugi na jugu zemlje.Najveći kineski proizvođač čelika Hebei Ajron&Stil biće spojen sa Šougang Grupom u kompaniju Nodern Čajna Stil Grup na severu zemlje, a na jugu će biti objedinjeni druga najveća čeličana Šangaj Baostil korporacija i Vuhan Ajron&Stil u Sadern Čajna Stil Grupu, rekli su izvori koji su zbog poverljivosti informacije želeli da ne budu imenovani.

Kina spaja čeličane, Hestil deo državnog džina?Kina razmatra temeljitu reformu industrije čelika, s ciljem da glavne proizvođače konsoliduje u dva državna giganta, jedan na severu a drugi na jugu zemlje, izveštava agencija "Blumberg" pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa planom.

Najveći kineski proizvođač čelika Hebei Ajron&Stil (Hestil) biće spojen sa Šougang Grupom u kompaniju Nodern Čajna Stil Grup na severu zemlje, a na jugu će biti objedinjeni druga najveća čeličana Šangaj Baostil korporacija i Vuhan Ajron&Stil u Sadern Čajna Stil Grupu, rekli su izvori koji su zbog poverljivosti informacije želeli da ne budu imenovani, navodi njujorška agencija.

Akcije ogranaka Hebei i Šougang grupacija koje kotiraju na berzi skočile su posle objave ove vesti. Hestilove akcije su ojačale za 2,8 odsto, dok je pekinški Šougang porastao za čak 3,7 odsto.

Akcije ogranaka Baostila i Vuhana suspendovane su iz trgovanja pošto njihove matične kompanije razgovaraju o restrukturiranju koje, kako kažu analitičari, možda nagoveštava spajanje.

Državna Komisija za nadzor i upravljanje imovinom nije se danas odazvala zahtevu da da komentar ovim povodom, dok je portparol Baostil grupe, kog je kontaktirao "Blumberg", odbio da da bilo kakvu izjavu.

U Hebei grupi, i odeljenjima za kontakte s medijima u Šougangu i Vuhan Ajron&Stilu nisu odgovarali na pozive, dodaje se u tekstu.

Potencijalnim spajanjem, kineske čeličane bi bile u rangu globalnih konkurentskih divova, kao što je ArselorMital, i time bi bili pojačani vladini napori na smanjenju viška kapaciteta u sklopu nastojanja da se reformiše neefikasan državni sektor, ocenjuje njujorška agencija.

Manje čeličane bi kasnije mogle da budu apsorbovane u dve nove grupacije, kada one budu oformljene, mada još ništa nije odlučeno, naveli su "Blumbergovi" izvori upoznati s planom, dodajući da plan tek treba da dobije zvanično "zeleno svetlo".

Kineski kapaciteti u proizvodnji sirovog čelika dostigli su rekordnih 1,2 milijardi tona na kraju 2015. godine, prema podacima Kineskog udruženja za gvožđe i čelik. Zemlja je najveći svetski proizvođač čelika i učestvuje sa oko polovinom u globalnim isporukama legura koje se koriste u građevinarstvu, automobilskoj i industriji aparata.

Kineska vlada je obećala da će smanjiti kapacitete za čak 150 miliona tona do 2020. godine.

Hestil je u junu kupio 98 imovinskih celina Železare Smederevo za 46 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik