Elektronske matične knjige do kraja godine

Bez autora
Aug 25 2016

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije izjavio je danas da neće biti produžetka roka za prepisivanje svih podataka iz evidencija matičnih knjiga u elektronski oblik, i da se taj posao mora završiti do 28. decembra.Ministarstvo je saopštilo da je održalo sastanke sa načelnicima gradskih i opštinskih uprava i ovlašćenim radnicima informaciono-komunikacionih tehnologija svih upravnih okruga u vezi sa obavezom jedinica lokalne samouprave da, po Zakonu o matičnim knjigama, sve matične knjige do kraja godine postanu elektronske.

Elektronske matične knjige do kraja godineDržavni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Ivan Bošnjak izjavio je danas da neće biti produžetka roka za prepisivanje svih podataka iz evidencija matičnih knjiga u elektronski oblik, i da se taj posao mora završiti do 28. decembra.

Ministarstvo je saopštilo da je održalo sastanke sa načelnicima gradskih i opštinskih uprava i ovlašćenim radnicima informaciono-komunikacionih tehnologija svih upravnih okruga u vezi sa obavezom jedinica lokalne samouprave da, po Zakonu o matičnim knjigama, sve matične knjige do kraja godine postanu elektronske.

Bošnjak je tim povodom pohvalio one lokalne samouprave koje su ovaj zadatak uspešno privele kraju, dodavši da na sajtu resornog ministarstva postoji instrukcija koja olakšava ispunjenje ove obaveze, a koju mogu koristiti opštine koje to još nisu učinile.

Uspeh modernizacije jednog od najvažnijih registara i baze podataka o građanima – matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih u Srbiji, zavisi od niza faktora, počev od odgovarajućih softvera i hardvera, dobre organizacije matičnih područja i rada matičnih službi, pa do pune podrške političkog rukovodstva opštine i grada, objasnio je on.

Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Natalija Pavlović-Šiniković naglasila je da zaposlene u upravi na taj zadatak ne obavezuje samo Zakon o matičnim knjigama, već i volja da vođenje matičnih knjiga prati korak svih reformskih procesa, na putu ka profesionalnoj i modernoj upravi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik