Tri kompanije bogatije od Rusije, Belgije i Švedske

Bez autora
Sep 15 2016

Zajednički prihod deset najvećih korporacija na svijetu, uključujući Apple, Shell i Walmart, veći je od prihoda 180 najsiromašnijih od ukupno 195 suverenih zemalja svijeta rezultati su istraživanja grupe Global Justice Now. Prema rezultatima istraživanja, Walmart, Apple i Shell sada su bogatiji od Rusije, Belgije i Švedske.Također, u istraživanju se navodi da su sada 100 svjetskih najvećih ekonomskih entiteta sada korporacije umjesto država, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 63.

Tri kompanije bogatije od Rusije, Belgije i ŠvedskeZajednički prihod deset najvećih korporacija na svijetu, uključujući Apple, Shell i Walmart, veći je od prihoda 180 najsiromašnijih od ukupno 195 suverenih zemalja svijeta rezultati su istraživanja grupe Global Justice Now.

Prema rezultatima istraživanja, Walmart, Apple i Shell sada su bogatiji od Rusije, Belgije i Švedske.

Također, u istraživanju se navodi da su sada 100 svjetskih najvećih ekonomskih entiteta sada korporacije umjesto država, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 63, prenosi Al Jazeera.

Gaze ljudska prava

- Od 200 entiteta na svijetu, 153 su korporacije, navodi se u istraživanju.

Sjedinjene Američke Države, Kina, Njemačka, Japan, Francuska i Velika Britanija čine šest najjačih ekonomskih entiteta, za kojima slijede Italija, Brazil i Kanada.

- Ogromno bogatstvo i snaga korporacija nalaze se u srcu toliko puno svjetskih problema - kao što su nejednakost i klimatske promjene,  rekao Nick Dearden, direktor grupe.

On je dodao da želja za kratkoročnim profitom danas gazi osnovna ljudska prava miliona ljudi na planeti, a ovi podaci govore da se problem pogoršava.

Grupa, čije je sjedište u Londonu, objavila je ove podatke kako bi izvršila pritisak na britansku Vladu uoči sastanka radne grupe s Ujedinjenim narodima.

Humanitarni programi

- Britanska Vlada isposlovala je ovaj rast korporativne moći putem poreskih struktura, trgovinskih sporazuma, pa čak i humanitarnih programa koje pomažu krupnim kompanijama, rekao je Dearden.

On je dodao da je britanska zdušna podrška trgovinskom sporazumu SAD - Evropska unija samo još jedan primjer kako Vlada u Londonu pomaže krupnom kapitalu i biznisu.

- Ono što je sramotno jeste da se London rutinski protivi pozivu zemalja u razvoju da velike korporacije snose odgovornost za utjecaj na ljudska prava u UN-u, kazao je Dearden.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik