Mercedes, Audi i BMW udružili snage: Stanje na putevima, UŽIVO!

Bez autora
Sep 28 2016

Veliki rivali i giganti auto industrije su po prvi put udružili snage i kupili od finske Nokije kompaniju za digitalno mapiranje i navigaciju "Here".Tri velikana su udruženo uložili tri milijarde dolara u kupovinu kompanije koja je osvojila veliki deo tržišta softvera za navigaciju. Kupovina je završena u prvom kvartalu ove godine a revolucionarna metoda prikupljanja podataka iz vozila na putu počeće ove nedelje.

Mercedes, Audi i BMW udružili snage: Stanje na putevima, UŽIVO!Veliki rivali i giganti auto industrije su po prvi put udružili snage i kupili od finske Nokije kompaniju za digitalno mapiranje i navigaciju "Here".

Tri velikana su udruženo uložili tri milijarde dolara u kupovinu kompanije koja je osvojila veliki deo tržišta softvera za navigaciju. Kupovina je završena u prvom kvartalu ove godine a revolucionarna metoda prikupljanja podataka iz vozila na putu počeće ove nedelje.

Podaci iz kočionih sistema, farova, brisača prozora i različitih senzora i kamera kojima su opremljeni novi modeli Mercedesa, Audija i BMW-a skladište se u računare u samim vozilima. Ti podaci se automatski šalju u "centralu" Here-a, analiziraju i vozačima šalju kao povratna informacija o stanju na putevima.

Očekuje se da će se i drugi proizvođači automobila uključiti u ovaj projekat kako bi broj vozila koji šalje podatke povećao, a tako i poboljšala preciznost informacija o stanju na putevima.

Milioni vozila će slati podatke o gužvama na putu, udesima, magli, potencijalno opasnim mestima sa klizavim kolovozom ili odronima na putu. Ovakvo, ažurno obaveštavanje će vozačima omogućiti da eventualno koriguju putanju, izbegnu gužve i blagovremeno podese opremu na svojim automobilima.

Kompanija "Here" je do sada proizvodila "statične" mape i navigacione programe za automobile. Novi sistem "uživo" prenosa iz "povezanih" vozila zahteva dodatni razvoj softvera i mobilnih aplikacija pa se početak primene očekuje sredinom 2017.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik