Misija MMF-a sutra stiže u Srbiju

Bez autora
Oct 19 2016

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa DŽejmsom Rufom na čelu, stiže sutra u Beograd, radi razgovora o šestoj reviziji stend-baj aražmana iz predostrožnosti sa Srbijom. Misija će tokom posete, koja će trajati do 1. novembra, oceniti fiskalne rezultate i zaključiti razgovore o budžetu za 2017.Kako je ranije najavio stalni predstavnik Misije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa, u razgovorima sa srpskim zvaničnicima biće razmotren napredak reformi u finansijskom sektoru, procenjeno napredovanje u sprovođenju ključnih strukturnih reformi, a biće reči i o novim strukturnim uslovima za 2017.

Misija MMF-a sutra stiže u SrbijuMisija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa DŽejmsom Rufom na čelu, stiže sutra u Beograd, radi razgovora o šestoj reviziji stend-baj aražmana iz predostrožnosti sa Srbijom.

Misija će tokom posete, koja će trajati do 1. novembra, oceniti fiskalne rezultate i zaključiti razgovore o budžetu za 2017.

Kako je ranije najavio stalni predstavnik Misije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa, u razgovorima sa srpskim zvaničnicima biće razmotren napredak reformi u finansijskom sektoru, procenjeno napredovanje u sprovođenju ključnih strukturnih reformi, a biće reči i o novim strukturnim uslovima za 2017.

Sve prethodne revizije MMF-a u Srbiji završene su uspešno.

Bord izvršnih direktora MMF-a je u septembru, prilikom zaključenja kombinovane četvrte i pete revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom, ocenio da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja i da ekonomski rast naše zemlje jača uz podršku investicija i rasta neto izvoza.

Zamenik direktora MMF Tao Zeng je tom prilikom naveo da su do dobrih rezultata doveli napori da se osnaže javne finansije, unaprede strukturne reforme i da se poveća poverenje investitora.

Dodao je, međutim, da pojedine slabosti i dalje ostaju, poput visokog nivoa javnog duga i izazova u pogledu dugoročnih strukturnih reformi u neizvesnom spoljnom okruženju.

MMF je u februaru 2015. sa Srbijom zaključio trogodišnji stend-baj aranžaman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra.

Prema procenama Fonda, rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u Srbiji iznosiće u 2016. godini 2,5 odsto, dok za narednu godinu predvidja da će on biti 2,75 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik