Više od dva miliona usluga na portalu e-Uprave

Bez autora
Dec 20 2016

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Željko Ožegović istakao je danas da je razvoj elektronske uprave prioritet resornog ministarstva, navodeći istovremeno da taj način usluga donosi velike uštede u vremena i novcu.Ožegović je na konferenciji "E-uprava – Srbija bez redova i šaltera" podsetio na to da je u prethodnih godinu dana uvedeno više elektronskih servisa, poput "Bebo dobro došla na svet". On je, takođe, najavio da će se raditi i na uspostavljanju portala koji će omogućiti da se elektronskoj upravi pristupa preko mobilnih telefona.

Više od dva miliona usluga na portalu e-UpraveDržavni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Željko Ožegović istakao je danas da je razvoj elektronske uprave prioritet resornog ministarstva, navodeći istovremeno da taj način usluga donosi velike uštede u vremena i novcu.

Ožegović je na konferenciji "E-uprava – Srbija bez redova i šaltera" podsetio na to da je u prethodnih godinu dana uvedeno više elektronskih servisa, poput "Bebo dobro došla na svet".

On je, takođe, najavio da će se raditi i na uspostavljanju portala koji će omogućiti da se elektronskoj upravi pristupa preko mobilnih telefona.

Državni sekretar je ponovio da je elektronska uprava apsolutni prioritet resornog ministarstva, i pritom iskazao zahvalnost Američkoj privrednoj komori u Srbiji i NALED-u.

Kada je reč o planovima za 2017. godinu, on je najavio da će se šest velikih instutucija umrežiti i pokušati da se izvrši redukcija velikog broja dokumenata, što je omogućio novi Zakon o opštem upravnom postupku.

Prema njegovim rečima, do kraja godine će početi da radi i portal otvorenih podataka, koji je napravljen po uzoru na francuski i prvi je takve vrste u regionu.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović izjavio je da je više od dva miliona usluga obavljeno na portalu e-Uprave ove godine, pri čemu je broj korisnika sa 300.000 povećan na približno 600.000.

Prema njegovim rečima, to je, prema kvalitetu servisa elektronske uprave, Srbiju postavilo na 14. mestu u Evropi, odnosno na 24. poziciju u svetu.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao je da je cilj funkcionalna i moderna elektronska uprava i sa stanovišta privrede, pošto donosi veću efikasnost, transparentnost i uštede.

Miletić je istakao da će uskoro početi da radi i portal eInspektor protiv sive ekonomije, podsetivši istovremeno na to da je u toku modernizacija komorskog sistema, koji će u punom kapacitetu početi da funkcioniše od 2017. godine.

Ovaj skup se održava drugu godinu zaredom, i to povodom obeležavanja nacionalnog dana eUprave, u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Direkcije za elektronsku upravu, Privredne komore Srbije, NALED -a i uz podršku RNIDS, Telekom Srbija i UNDP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik