Srbija i BiH zajednički održavaju 11 mostova

Bez autora
Feb 12 2017

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Miodrag Poledica izjavio je da je sa predstavnicima BiH dogovorena zajednička nadležnost za održavanje 11 mostova koji spajaju dve države.U saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi se da je ovo prvi konkretan dogovor koji je usledio nakon sastanka predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Savetu ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića krajem januara.

Srbija i BiH dogovorile zajedničko održavanje 11 mostovaDržavni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Miodrag Poledica izjavio je da je sa predstavnicima BiH dogovorena zajednička nadležnost za održavanje 11 mostova koji spajaju dve države.

U saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi se da je ovo prvi konkretan dogovor koji je usledio nakon sastanka predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Savetu ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića krajem januara.

Takođe, uskoro će biti potpisan i sporazum o održavanju mostova između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Poledica je rekao da se na granici između Srbije i BiH nalaze mostovi na tri granične reke: Savi, Uvcu i Drini, i objasnio da je postignut dogovor o tome da Srbija održava šest mostova na Drini, a Bosna i Hercegovina pet mostova, od kojih dva preko Save i tri preko Uvca.

U poslednjih 20 i više godina o održavanju mostova nije se sistemski vodilo računa, zbog čega su potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar komunikacija i transporta u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Ismir Juska dogovorili formiranje zajedničke radne grupe za podelu nadležnosti u vezi sa održavanjem i rekonstrukcijom mostova između dve zemlje.

Sastanak delegacija Srbije i BiH održan juče u Beogradu usledio je samo dve nedelje nakon posete predsedavajućeg Savetu ministara BiH Denisa Zvizdića Beogradu, kada su Mihajlović i Jusko dogovorili da se formira posebna radna grupa za ovo pitanje, podsetio je Poledica.

On je dodao da je usaglašen i tekst sporazuma o izgradnji i otvaranju zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu, koji će biti uspostavljen u okviru realizacije projekta izgradnje mosta između Ljubovije i Bratunca.

Državni sekretar je istakao da će zajednički granični prelaz omogućiti da procedure na graničnom prelazu budu pojednostavljene, a vreme zadržavanja putnika i robe maksimalno skraćeno.

Granične službe obe zemlje radiće zajedno, kako bi se protok robe i ljudi maksimalno ubrzao, zaključio je Poledica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik