Srbija na najvećem svetskom sajmu voća

Bez autora
Feb 12 2017

U minuloj sedmici u Berlinu je održan 25. Sajam Fruit logistica, najveći sajam na svetu posvećen proizvodnji i prometu pre svega svežeg voća i povrća. Više od 3.000 kompanija iz 86 zemalja izlagalo je na ovogodišnjem sajmu, a među njima samo dva izlagača iz Srbije - Pollino i Delta Agrar.Prema preciznoj statistici organizatora kroz sajamske kapije za tri dana prošlo je 70.000 posetitilaca iz 186 zemalja. Zašto nije bilo više izlagača iz Srbije kada znamo koliko je agrar važan za našu privredu i zbog čega nije bilo objedinjene izložbe pitanja su koja očekuju odgovore od kreatora naše agrarne politike kao i komorskog sistema.

Srbija na najvećem svetskom sajmu voćaU minuloj sedmici u Berlinu je održan 25. Sajam Fruit logistica, najveći sajam na svetu posvećen proizvodnji i prometu pre svega svežeg voća i povrća. Više od 3.000 kompanija iz 86 zemalja izlagalo je na ovogodišnjem sajmu, a među njima samo dva izlagača iz Srbije - Pollino i Delta Agrar.

Prema preciznoj statistici organizatora kroz sajamske kapije za tri dana prošlo je 70.000 posetitilaca iz 186 zemalja. Zašto nije bilo više izlagača iz Srbije kada znamo koliko je agrar važan za našu privredu i zbog čega nije bilo objedinjene izložbe pitanja su koja očekuju odgovore od kreatora naše agrarne politike kao i komorskog sistema.

Sajamski nastup traži ozbiljnu pripremu

Pollino je izlagao u hali gde su bili smešteni izlagači procesne opreme i ambalaže. Predstavili su svoja tri programa: izgradnju i opremanje hladnjača - "Cold storage system", proizvodnju jabuka i odnedavno malina "Pollino agrar" kao i amalažni deo nazvan "Pollino plast". Goran Stanarević iz te kompanije kaže da izlažu već peti put i žali što nema više izlagača iz Srbije kako bi se stekli uslovi za objedinjeni nastup kao pre nekoliko godina.

"Nastup na sajmu zahteva temeljnu pripremu. Ne samo da zemlje imaju objedinjene nastupe nego i pojedine regije kao što su španske Andaluzija ili Mursija. Nekoliko meseci pre sajma pozivamo kupce na sajam i pravimo promocije u inostranstvu. Ovo je najveći sajam ovog tipa na svetu i mi jednostavno moramo da budemo prisutni ovde. Efekti sajma su vidljivi samo ako izlažete nekoliko godina u kontinuitetu. Sajam je ogroman i posetilac namenski dolazi na sajam. Nema vremena da ga u potpunosti obilazi. Zato je važno animirati ga pre sajma" kaže Stanarević.

Virtuelna berba jabuka

I Delta agrar na Fruit logistici nastupa peti put. Direktorica marketinga u toj kompaniji Julka Toskić kaže da su na sajmu izložili klupske sorte jabuka.

"Mi smo članovi više klubova i proizvodimo bredirane jabuke – modi, kiku, pink lady i evelina. Uz pomoć digitalnih tehnologija posetioci mogu virtuelno da "odu" u naš voćnjak u Čelarevu ili da učestvuju u berbi jabuka. Za posetioce sajma smo upriličili i takmičenje u virtuelnoj berbi jabuka," kaže Toskić.

Samo kvalitetno voće i povrće ima kupca

Iako na Fruit logistici u Berlinu nije bilo puno izlagača iz Srbije ne mali broj naših poslovnih ljudi posetio je ovogodišnju manifestaciju. Među njima je bio i Mile Radisavljević iz beogradske firme "ATP Irrigation" koja se specijalizovala za navodnjavanje a poslednjih godina sve je aktivnija u saradnji sa poljoprivrednicima na podizanju savremenih zasada borovnice.

"Na ovom sajmu se okupljaju najznačajniji svetski proizvođači sa svih kontinenata. Morate da imate bar 1.000 tona pojedinog voća ili povrća po jednoj sorti da bi ste bili atraktivni poslovnim partnerima na ovom sajmu. Drugo pitanje koje vam potencijalni partneri postavlju je – da li imate standardizovanu proizvodnju po principima npr. Global gap standarda. Ovaj sajam je posebno zanimljiv za naprednije zadruge ali one moraju da budu tržišno prepoznatljive – da imaju i količine i kvalitet i standarde", rekao je Radisavljević.

Najefektnije kolektivne izložbe

U organizaciji nacionalnih privednih komora organizovane su kolektivne izložbe. Impozantan nastup imala je Španija čija je kolektvna izložba bila, čini se, i najveća. Svaku kolektivnu izložbu pratila je dobro osmišljena markentiška linija nastupa, od dizajna štandova do učešća na stručnim skupovima kojih je pregršt. I slogani su zanimljivi. Tako su Francuzi s ljubavlju nastupali pod sloganom - "Made in France with love" dok austrijsko "Primary Austrian" podseća na Trampovo "America first".

Da bi poseta Fruit logistici bila što efikasnija svaki posetilac bi morao da zna koje štandove će da obiđe, na kojim želi da dogovori poslovni sastanak, koja predavanja bi trebalo da poseti i u kojim forumima ili inovativnim radionicama vredi učestvovati.

Jer na sajmu vri kao u košnici a izlagači vas na razgovor, po pravilu, primaju u dogovoreno vreme. U tome veliku pomoć posetiocima pruža zvanični sajt sajma na kome može da se pretraži spisak izlagača, njihova lokacija i da preko sajamske web platforme ugovori poslovni sastanak.

Kada na sajam dođete, naročito ako ste na njemu prvi put, mapa je vaš glavni saveznik. Sajam je ogroman a izlagači su na dva nivoa. Kada je o ceni ulaznice reč one su u rasponu od 31 do 150 evra u zavisnosti od toga šta želite da posetite. Naravno, posetioce iz inostranstva očekuju specijalni pospusti.

Prvi sajam Fruit logistica održan je 1993. sa 100 izlagača da bi se njihov broj za četvrt veka povećao 30 puta. Globalno, Fruit logistica je mesto koje je zabeleženo u svim kalendarima najvećih svetskih proizvođača voća i povrća kao i ostalih karika u prehrambenom lancu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik