Značaj rodne ravnopravnosti u sektoru ekološke bezbednosti

Bez autora
Mar 05 2017

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je ekološka svest žena, u odnosu na muškarce, na višem nivou u našem društvu, i da zato one treba da se aktivnije uključe u kontrolne i nadzorne mehanizme za sprovođenje politika, strategija i zakona u oblasti životne sredine.Đorđević je, na Prvoj nacionalnoj konferenciji "Zaštita životne sredine i žene u Srbiji", istakao da su, prema statističkim podacima, žene najčešće angažovane u poljoprivredi i proizvodnji hrane, kao i u pripremi obroka za članove porodice.

Značaj rodne ravnopravnosti u sektoru ekološke bezbednostiMinistar odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je ekološka svest žena, u odnosu na muškarce, na višem nivou u našem društvu, i da zato one treba da se aktivnije uključe u kontrolne i nadzorne mehanizme za sprovođenje politika, strategija i zakona u oblasti životne sredine.

Đorđević je, na Prvoj nacionalnoj konferenciji "Zaštita životne sredine i žene u Srbiji", istakao da su, prema statističkim podacima, žene najčešće angažovane u poljoprivredi i proizvodnji hrane, kao i u pripremi obroka za članove porodice.

Prema njegovim rečima, one su istovremeno i više zaintersovane za sve oblike edukacije o bezbednosti hrane i vode, ali i za odlučivanje o pitanjima šireg značaja i efikasno sprovođenje politike rodne ravnopravnosti.

Za efikasno sprovođenje tih politika potrebno je obezbediti odgovarajuću zastupljenost žena na svim nivoima odlučivanja, posebno na lokalnom nivou, u savetima za bezbednost, što je i sadržano u novom Akcionom planu za primenu Rezolucije 1325, ukazao je ministar.

On je objasnio da je broj žena u Srbiji koje su procesuirane za krivično delo ekološkog nasilja nesrazmerno manji od broja muškaraca, koji su u većini počinioci tih dela.

To, kako je ocenio, pokazuje da je ekološka svest žena na višem nivou u našem društvu i da one treba aktivnije da se uključe u kontrolne i nadzorne mehanizme za sprovođenje politika, strategija i zakona u ovoj oblasti.

Zanemarljivo mali broj žena je odgovoran za dela protivpravne izgradnje i stavljanja u pogon objekata i postrojenja koja zagađuju životnu sredinu, za unošenje opasnih materija u Srbiji i za nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija, podvukao je Đorđević.

Ministar je rekao da se preduzimanjem određenih mera zaštite i unapređenja u zaštiti životne sredine, uz ravnopravnu zastupljenost žena i muškaraca, jačaju ukupni kapaciteti za izgradnju boljeg, prosperitetnijeg i humanijeg društva.

Održivi razvoj Srbije jedno je od opredeljenja države na putu ka EU i važno je obezbediti očuvanje životne sredine i izgradnju principa rodne ravnopravnosti u oblasti ekološke bezbednosti i razvoja, rekao je on.

Đorđević je ocenio da je tema bezbednosti i zaštite životne sredine sa rodnog apsekta zahtevna, izazovna i značajna, jer je segment ekološke bezbednosti važan za razmišljanje o problemu globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović ocenila je da u Srbiji postoji politička spremnost za to da se unapredi učešće žena u svim segmentima društva, pa i u oblasti životne sredine, kao jednom od uslova na putu ka EU.

Božović je održavanje ove konferencije, za koju je vladalo veliko interesovanje, ocenila kao želju da Srbija bude deo evropske porodice i dostigne standarde Unije u svim sektorima.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin istakao je da su Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine jasno pokazali posvećenost pitanju unapređenja životne sredine na putu ka EU.

Konferencija je, kako je ocenio, dobar primer kako Švedska pomaže evropske integracije Srbije i kroz saradnju sa civilnim društvom, uz jačanje uloge žena u tom procesu.

Ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro ukazala je na to da treba promovisati učešće žena u programima za bezbednost životne sredine, i istakla da žene poseduju lokalno znanje, koje kada se kombinuje sa tehnologijama, doprinosi boljim rešenjima. 

Stalni koordinator UN u Srbiji Karla Robin Herši objasnila je da održivi razvoj nije moguć bez rešenja problema siromaštva i nejednakosti, pa i rodne nejednakosti. 

Herši je rekla da su žene i muškarci u Srbiji na različite načine ranjivi kada je reč o klimatskim promenama.

Nakon katastrofalnih poplava u Srbiji saznali smo da su žene ranjivije na klimatske promene i ekstremne nepogode, a nisu bile predstavljene u odlučivanju u vanrednoj situaciji, navela je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik