Značajni rezultati u borbi protiv sive ekonomije

Bez autora
Apr 12 2017

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da budžet Srbije dnevno izgubi osam miliona evra u sivoj ekonomiji, uz ocenu da ovaj problem može biti rešen samo u saradnji države i građana.Brnabić je na sastanku Saveta mešovitih komora u Privrednoj komori Srbije (PKS) ocenila da je naša zemlja na dobrom putu kada je reč o ovim ekonomskim aktivnostima, nad kojima država nema odgovarajući nadzor.

Značajni rezultati u borbi protiv sive ekonomijeMinistar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da budžet Srbije dnevno izgubi osam miliona evra u sivoj ekonomiji, uz ocenu da ovaj problem može biti rešen samo u saradnji države i građana.

Brnabić je na sastanku Saveta mešovitih komora u Privrednoj komori Srbije (PKS) ocenila da je naša zemlja na dobrom putu kada je reč o ovim ekonomskim aktivnostima, nad kojima država nema odgovarajući nadzor.

Ona je podsetila na to da Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije, koji je usvojen 2015. godine, ima 68 konkretnih mera za suzbijanje sive ekonomije, a jedna od najvažnijih koje sprovodi resorno ministarstvo jeste puna implementacija Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Ovaj zakon je, kako je naglasila, ključan za borbu protiv sive ekonomije jer je prvi put uveo kontrolu nad neregistrovanim privrednim subjektima.

Prvi rezultati primene ovog zakonskog rešenja jesu da je u proteklih 18 meseci povećan broj registrovanih privrednih subjekata za 15 odsto, a broj odjavljenih subjekata smanjen za devet odsto, što znači da je sve manje onih koji zbog nelojalne konkurencije prelaze u sivu zonu, objasnila je Brnabić.

Takođe, kako je dodala, Zakon o inspekcijskom nadzoru je prvi put uveo zajedničku koordinaciju svih inspekcijskih službi, kojih na republičkom nivou ima 42.

Prema njenim rečima, ovim procesom upravlja Koordinaciona komisija za inspekcije, koju vodi državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i koja na mesec dana proverava šta je urađeno.

Ona je podsetila na to da je, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, potpisan dogovor za formiranje tima od šest ljudi koji će raditi u Ministarstvu i biti podrška Koordinacionoj komisiji za inspekcije.

Novina je i jedinstvena informaciona platforma e-inspektor, koja treba na transparentan i efikasan način da prikaže privredi šta inspekcije rade, a koja će imati softver za analizu rizika, objasnila je Brnabić i istakla da će u ovaj sistem biti uloženo približno 1,6 miliona evra.

Fiskalna lutrija, koja je nedavno završena, takođe je jedna od pomenutih 68 mera, a njene prednosti su što je edukativnog karaktera i što pruža mogućnost građanima da se bolje upoznaju sa sivom ekonomijom, navela je ona.

Brnabić je, kada je reč o radu "na crno", precizirala da je prema podacima Inspektorata za rad ukupan broj ovako angažovanih radnika 2015. i 2016. godine iznosio 34.047, a nakon izvršenog nadzora broj radnika koji je prešao u legalne tokove je 27.683, što je poboljšanje za 81,3 odsto.

Ona se osvrnula i na prekvalifikacije za IT sektor koje počinju krajem aprila, uz napomenu da je izabrano prvih 100 polaznika od 8.902 prijavljena, koji će nakon prekvalifikacije biti na tržištu rada.

Ukoliko se, kako je navela, njih između 70 i 80 odsto zaposli, još 900 prijavljenih koji su položili testove biće poslato na prekvalifikaciju.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež objasnio je da Savet mešovitih komora služi za to da koordinira na inicijativu članica kako bi se uspostavila bolja komunikacija i dobilo što više inputa koji će omogućiti iznošenje inicijativa ka Vladi i onima koji menjaju zakone i donose nove pravilnike.

On je apelovao na privrednike i preduzetnike da prijave Privrednoj komori one koji su nelojalna konkurencija ili one koji proizvode, a ne plaćaju porez i ne prijavljuju radnike.

Prema njegovoj oceni, to je dobar način da 16 regionalnih komora koje deluju upute inspekciju tamo gde je neophodno jer su kapaciteti inspekcijskih službi ograničeni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik