Gasprom traži od Ukrajine 37 milijardi dolara

Bez autora
Apr 27 2017

Gasprom je povecao iznos potražnje od ukrajinskog Naftagasa pred arbitražnim sudom u Stokholmu za više od 5,3 milijarde dolara, navodi se u izveštaju ruske kompanije.Kako navode u kompaniji, iznos od 37 milijardi dolara „ukljucuje potražnju za otplatom duga za isporuceni gas u periodu maj-jun 2014. godine, otplatu po principu „uzmi ili plati” za perod od 2012. do 2016. godine, kao i penale za prekoracenje otplate gasa.

Gasprom traži od Ukrajine 37 milijardi dolaraGasprom je povecao iznos potražnje od ukrajinskog Naftagasa pred arbitražnim sudom u Stokholmu za više od 5,3 milijarde dolara, navodi se u izveštaju ruske kompanije, a prenosi Sputnjik.

Kako navode u kompaniji, iznos od 37 milijardi dolara „ukljucuje potražnju za otplatom duga za isporuceni gas u periodu maj-jun 2014. godine, otplatu po principu „uzmi ili plati” za perod od 2012. do 2016. godine, kao i penale za prekoracenje otplate gasa, piše Sputnjik.

U dokumentu se kaže, da će stokholmska arbitraža 30. juna doneti odluku o tužbi Gasproma i Naftagasa za isporuke i tranzit gasa, navodi Sputnjik.

Ruska i ukrajinska kompanija se sude u Stokholmskom arbitražnom sudu od juna 2014. godine. Glavni deo pretenzija Gasproma prema Naftogasu - kazne za uzimanje gasa po pravilu iz ugovora „uzmi ili plati”. Sama Ukrajina insistira na ubacivanju dodatka sporazumu, piše Sputnjik, prenosi Tanjug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik